Žižić: Novi migrantski val i eskalaciju krize očekujemo na proljeće

Na Kupresu je jučer održan okrugli sto u organizaciji Sindikata djelatnika MUP-a Livanjskog kantona, na kome se razgovaralo o migrantskoj krizi i penzionisanju policijskih službenika Federacije BiH.

Marko Žižić iz Policijske uprave Drvar i jedan od organizatora okruglog stola ističe da su sastanku prisustvovali predstavnici kantonalnih sindikata, zatim predstavnici Sindikata Federalne uprave policije, kao i predstavnici Sindikata policije Hrvatske, dok su svoj izostanak opravdali predstavnici Sindikata MUP-a RS i sa državnog nivoa.

- Na prvoj temi koja se ticala migrantske krize bio sam uvodničar, te sam iznio probleme sa kojima se susreću policijski službenici kada je u pitanju migrantski val. Problem je što često ne znamo ko su ti ljudi jer je većina bez dokumentacije, ne znamo ni njihovu prošlost. Manjak ljudstva i materijalno tehničkih sredstava je također veliki problem koji se mora hitno riješavati. Prema podacima kojim raspolažemo novi migrantski val i eskalaciju krize očekujemo na proljeće, te je bitno da se poboljšaju uslovi za rad policije na vrijeme – rekao je Žižić

Ministar unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Darinko Mihaljevic, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se poboljšali uslovi rada policijskih službenika u ovom kantonu, prenosi Avaz.

- Penzioniranje policijskih službenika je također problem, pošto Federalni zavod za PIO/MIO još nije donio podzakonski akt koji reguliše obračun penzije za policijske službenike Federacije BiH - kazao je Žižić.

Predsjednik Sindikata djelatnika Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Dražen Mišić, iznio je problem oko Zakona o policijskim službenicima Livanjskog kantona, u dijelu koji se odnosi na regulaciju penzionisanja, dok je poseban problem penzionisanje policajaca koji su radili u MUP-u RS. Federalni zakon o penzionisanju ne poznaje ni poseban staž iz rata za pripadnike oružanih snaga RS.

Prema riječima Žižića, donesen je zaključak da se inicira sastanak između entitetska fonda PIO RS i Federalnog zavoda PIO/MIO kako bi se riješio i taj problem.