ZLATNI SAVJETI ZA PREOSTALIH 10 NOĆI RAMAZANA: Proćčitajte i okoristite se!

Cijenjeni čitatelji našeg portala donosimo Vam 14 korisnih savjeta za posljednjih 10 dana mubarek Ramazana. Nadamo se da će Vam ovi savjeti koristiti, da biste ste približili Gospodaru svih svjetova i uspješno upotpunili svoju vjersku obavezu posta.Imajte na umu da se u ovim noćima nalazi noć kadr koja vrijedi 81 godinu pa ako smo tu noć podijelili 1 marku računat će nam se kao da smo dijelili punih 81 godinu po jednu marku !

Cijenjeni čitatelji našeg portala donosimo Vam 14 korisnih savjeta za posljednjih 10 dana mubarek Ramazana. Nadamo se da će Vam ovi savjeti koristiti, da biste ste približili Gospodaru svih svjetova i uspješno upotpunili svoju vjersku obavezu posta.Imajte na umu da se u ovim noćima nalazi noć kadr koja vrijedi 81 godinu pa ako smo tu noć podijelili 1 marku računat će nam se kao da smo dijelili punih 81 godinu po jednu marku!

  1. Ne dozvolite da Vaš Ramazanski “učinak” do sada utječe na posljednjih 10 dana Ramazana. Trenutak oprosta može biti upravo danas ili u danima koji slijede. Nije sve izgubljeno ! Ukoliko iskreno mislite da ste mogli učiniti više i bolje u prvih 20 dana glavu gore i potrudite se maksimalno da ispunite svoj cilj u nadolazećim danima. Počnite pozitivno sa iskrenim nijjetom(namjerom) !
  2. Već danas izdvojite malo vremena i pročitajte tefsir sure Kadr da biste shvatili značaj ove noći i zašto je toliko bitna za nas muslimane. Ovim činom ćete osjetiti moć i veličinu ove Kur'anske poruke
  3. Nemojte čekati “27. noć” da biste dali “sve” od sebe. Fokusirajte se na svih 10 zadnjih noći. Budite budnih svih 10 noći. Da li želite propustiti noć Kadr, pa čak i “slučajno” ?
  4. Ne prisustvujte bilo kakvim inovacijama / proslavama u mesdžidima koji to serviraju. Pratite Sunnet ! Poslanik s.a.w.s nam je dao uputu : “Ko god ostane budan i klanja u noći Kadr istinski vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni prethodni grijesi”.
  5. Zapamtite i izgovarajte dovu koju nam je preporučio Poslanik s.a.w.s ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA'FU ANNI! (Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!).
  6. Spremite kratku listu Vaših dova. Noć Kadra, noć SUDBINE ! Svjesno pokupite i tražite sve što Vam je potrebno na Dunjaluku, u dini islamu, porodici i što želite za ahiret. Ne zaboravite na Vašu braću i sestre koji pate i koji su nemoćni.
  7. Ukoliko ste u mogućnosti, spavajte kratko tokom dana. Ne prejedajte se i spavajte poslije jacije/teravije.  Ne odlažite namaz. Nakon kraćeg spavanja, osvježite se i pripremite za nafila namaz.
  8. Ne zanemarujte porodicu ! Poslanik s.a.w.s je budio svoje supruge u zadnjih 10 noći. I da, Vaša djeca nisu premlada da i njih budite na klanjanje nafila – ukoliko im dozvoljavate da igraju video igara i gledaju TV, onda mogu podnijeti da i neko vrijeme klanjaju sa Vama.  Spremite ih za namaz, planirajte neke aktivnosti za njih.
  9. Izgledajte lijepo : Način na koji se oblačite i spremate za namaz ima veliki psihološki utjecaj na Vas. Obucite najljepše odijelo, namirišite se i osjetite energiju.
  10. Odaberite mjesto, u mesdžidu ili Vašem domu gdje ćete osjetiti mir i moći se osamiti. Držite mushaf (Kur'an), serdžadu i vodu pri ruci, tako da Vas ne ometa da svaki put ustajete po neku od svih stvari.
  11. Ovo nije noć za dodavanje fotografija na twitter ili ažuriranja facebook statusa kako ste uzbuđeni zbog ove noće i obožavanja Allaha s.w.t. Neka to bude tajna između Vas i Vašeg Rabba. Zbog toga isključite Vaše telefone, laptope, wi-fi i tome slično. Diskonektujte se sa ovog svijeta i konektuje sa sa  al-‘Afuww (onim koji prašta) !
  12. Ukoliko osjetite pospanost, primijenjujte različite oblike zikra i ibadeta. Izmijenjujte kijam, iskrene dove i učenje Kur'ana u situacijama kada se pojavi pospanost da biste bili budni. Ne provodite noć slušajući predavanja ili recitacije, ili to činite u trenucima kada odlazite spavati.
  13. Strpljenje je ključ ! Zadnjih 10 dana Vam može biti zamorno. Tu je i odlazak na posao ili školu. Ovo je vrijeme kada se podnose sve teškoće i drži snažan sabur. Pomislite koliko Vas je Allah s.w.t. blagoslovio i počastio nudeći ogromnu priliku koja možda više nikada u Vašem životu neće doći. Kada biste sigurno znali da je ovo Vaš zadnji Ramazan, kada biste znali da možete zaraditi Džennet, zar ne biste uradili sve da iskoristite tu priliku, bez obzira šta bi to od Vas zahtijevalo?
  14. Ovo je najvažnije : držite se husn adh-dhann bi Allah (dobro iščekivanje od Allaha). Kada tražite, zapamtite da tražite od Onog koji je najvelikodušniji. Ukoliko se nadate najboljem, najbolje ćete i dobiti. Vjerujte u Njega, izlijte Vaše srce ispred Njega, i neka nemate sumnje u Njega, neka nemate prepreka i loših razmišljanja koje će Vas držati udaljene od Er-Rahman Er-Rahima !