Zovko: Turska i Islamska zajednica su igrale ključnu ulogu u izboru Željka Komšića

Submitted by Urednica.S on Čet, 22/11/2018 - 13:10
Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta obavljena je rasprava o BiH u kontekstu održanih Općih izbora.

Frank Engel iz Kluba zastupnika Evropske pučke stranke, koji je predvodio delegaciju EP u BiH, rekao je da su mnoge izjave bile o tome da se pokušavalo utjecati na birače, čak i prijetnjama poput "automobil će vam biti siguran ako učinite pravu stvar". 

On je kazao kako im je rečeno da je ovo bila najprljavija izborna kampanja u historiji ove zemlje.

Zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko je kazala da Hrvatska želi najbolje toj zemlji, naglasivši da je jedino rješenje za BiH federalizacija.

"Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima", rekla je Zovko.

Zastupnik iz Hrvatske Tonino Picula kazao je da, iako je odlukom Ustavnog suda trebalo izmjeniti Izborni zakon, to se nije dogodilo. Smatra da izvještaj treba sadržavati temeljni uzrok većine problema, a to je sve nefunkcionalniji dejtonski ustav.