fbpx Žrtvama se opet prijeti ratom

Žrtvama se opet prijeti ratom

Home

Žrtvama se opet prijeti ratom


Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa godinama skreću pažnju na činjenicu da pojedini partijski i državni funkcioneri u BiH, napose oni iz entiteta Republika Srpska, poriču zločine, odbijaju prihvatiti činjenice utvrđene na suđenjima pred Tribunalom u Hagu.

Dapače, sve su glasnije i jasnije poruke da su osuđeni ratni zločinci, zapravo heroji.  Stoga ne čudi da se žrtve i preživjeli neprestalno suočavaju sa ponižavanjima i prijetnjama, optužbama zbog svog upornog rada na istini i pravdi kako bi buduće generacije živjele u miru.

I u svom polugodišnjem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a glavni tužioc MKSJ Serge Brammertz, je upozorio Savjet bezbednosti UN da se situacija u državama bivše Jugoslavije "razvija u pogrešnom smeru", da “nije daleko od one koja je prije 25 ili 30 godina dovela do rata i ratnih zločina”. Ukazao je i na činjenicu da neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi učvrstili svoju vlast, da to što je važilo prije dvije decenije, kada su počeli genocid i etničko čišćenje, važi i danas.

Ogorčeni smo  činjenicom da se u RS-u zabranjuje učenje o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici. Mislimo da se na taj način ide korak dalje u poricanju zločina i revidiranju historije. Napokon, ponižavajuće je zabraniti antifašistima da u Mostaru organiziraju proteste povodom koncerta ultranacionalističkog pjevača Thompsona, priređenog u čast i kao potpora šestorici osuđenih čelnika Herceg Bosne. Poruka ovog koncerta je ista poruci iz 1992.godine. Sve to nije slučajno.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica, ali i oni koji su preživjeli golgotu rata, dignu glas protiv ratnohuškačkih zvaničnika i predstavnika u BiH. U suprotnom, strah nas je da naše buduće generacije neće živjeti u miru. Mislimo da je glavni tužioc MKSJ opravdano upozorio Vjeće sigurnosti UN-a da BiH prijeti novi rat, ponavljanje 1992. godine, nedvosmisleno ukazujući od koga te prijetnje dolaze.

(UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA)

Tagovi
Objavio: Čet, 08/06/2017 - 15:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top