Zvaničnik: Najmanje 50 mrtvih u Iranu od korona virusa

iran-korona
Parlamentarni zastupnik iz grada Qoma navodi kako se više od 250 osoba nalazi u karantinu zbog širenja virusa COVID-19.

 

Najmanje 50 osoba je preminulo od korona virusa u iranskom gradu Qom ovog mjeseca, kazao je Ahmad Amiriabadi Farahani, parlamentarni zastupnik iz ovog grada, prenosi poluzvanična agencija ILNA.

Ova cifra je značajno veća od posljednje brojke inficiranih i oboljelih koju su objavili iranski zvaničnici nekoliko sati ranije. Oni su kazali, kako je prenijela državna TV stanica, da je 12 osoba preminulo od ukupno 47 oboljelih u Iranu, navode agencije.

Reakcija Vlade

No Farahani, na koga se poziva ILNA i druge agencije, naveo je kako se više od 250 osoba nalazi u karantinu u ovom gradu koji je poznat kao mjesto za vjerske studije šiita iz cijelog Irana i drugih država.

On je naveo da se smrtni slučajevi od korona virusa bilježe još od 13. februara, dok je prvi zvanični slučaj oboljenja i prva smrt objavljena 19. februara.

„On optužuje Ministarstvo zdravlja Irana da nisu transparentni sa zvaničnim bilansom oboljelih i mrtvih, te tvrdi kako je više od 50 osoba već preminulo od virusa u Qomu“, iz Teherana izvještava Al Jazeerina novinarka Dorsa Jabbari.

„Njegove cifre Ministarstvo još nije potvrdilo“, dodala je.

Na istup Farahanija reagirao je zamjenik ministra zdravstva Iraj Harirchi koji je ponovio kako je 12 osoba preminulo, a ukupno je 61 zaražena virusom.

„Mi ćemo objaviti sve cifre (koje imamo) o preminulima u državi. Ističemo kako ćemo biti transparentni o ovome“, istakao je glasnogovornik Vlade Ali Rabiei tokom konferencije za medije.

Zatvaranje granica

Posljednji zvanični podaci iz Teherana nagnali su susjedne države da blokiraju saobraćajne veze sa Iranom zbog brige da tamošnje vlasti nisu dovoljno brzo reagirale na ovu prijetnju virusom.

Tako su Turska, Afganistan, Pakistan i Armenija zatvorili svoje kopnene granice sa Iranom u nedjelju.

Od pojave infekcije virusa koji je zvanično poznat kao COVID-19, a to se desilo upravo u Qomu u srijedu, bilježi se brzo povećanje broja slučajeva u Iranu.

Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati su objavili kako su ljudi koji su doputovali iz Irana bili pozitivni na korona virus po ulasku u ove države.

Iran sada ima najviši broj preminulih od korona virusa nakon Kine, epicentra širenja virusa gdje je bolest odnijela više od 2.400 života, dok je najmanje 77.000 oboljelih.