Zvizdić: I danas u BiH svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije nisu poražene

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić povodom Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom groblju u Mostaru kazao je da se historija ponavlja ako se lekcije ne nauče i da fašizam ima 1.000 lica te da u BiH i dalje postoje fašističke ideologije.

"Prije sedam mjeseci sam s federalnim premijerom Fadilom Novalićem posjetio ovaj nacionalni spomenik BiH i zatekao prizor koji nas je istinski rastužio i razočarao. Jedan od najljepših ambijentalnih spomenika antifašizmu, ne samo u BiH, nego u cijeloj regiji, bio je devastiran, zapušten i izložen divljanju vandala i neofašista", prisjetio se Zvizdić.

On je s Novalićem, tada pred Mostarcima i Bosancima i Hercegovcima na spomeniku podignutom u slavu antifašizma, patriotizma, rodoljublja i čovjekoljublja, dao obećanje da neće šutjeti na barbarsko uništavanje i civilizacijsku sramotu koju su zatekli.

"Okupili smo veliki broj prijatelja ovog projekta, kao i donatora koji su uzeli učešće u obnovi ovog spomenika. Ovaj angažman neće prestati, jer i danas kada ujedinjena Evropa slavi svoj dan i kada se diljem planete obilježava Dan pobjede nad fašizmom, nažalost u BiH svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije nisu poražene", kazao je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da imperativ bh. djelovanja mora biti prihvatanje evropskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma.

"Događaji iz naše prošlosti, ali i svakodnevnica potvrđuju da elementi 
diskriminacije još uvijek postoje u bh. društvu. Naša iskustva su teška i bolna, temeljimo ih na iskustvu iz neposredne prošlosti, jer smo mislili da su ideologije iz 1945. godine zauvijek slomljene, ali su '90. godine ponovo oživjele, što je rezultiralo nekim od najvećih zločina u historiji BiH i Evrope. Iako smo tada naivno vjerovali da je fašistička ideja trajno kapitulirala i da se genocidi, logori i zločini nigdje ne mogu ponoviti, znamo da fašizam ima 1.000 lica i da se historija ponavlja ako se lekcije ne nauče".