Zvizdić i Mektić iza leđa Sindikata prekrajaju Pravilnik o uniformama?!

Osim što se već osam mjeseci blokira objava Pravilnika o izgledu policijskih uniformi u agencijama BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnost Dragan Mektić iza leđa Radne grupe koja ga je sastavljala, radi na njegovom prekrajanju!

Potrebne procedure

Krajem prošle godine Radna grupa sastavljena uglavnom od uposlenika policijskih agencija sastavila je Pravilnik o izgledu i kvalitetu policijske opreme, a dokument je nakon toga prošao sve potrebne procedure, između ostalog jednoglasno usvojen na sjednici Vijeća ministara. Ali, do objave u „Službenom listu BiH“ nikad nije došlo.

Nakon istupa u kojem je predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac optužio Zvizdića da namjerno blokira objavu Pravilnika, oglasila se i Privredna komora FBiH. Kako su naveli u svom pismu, objava Pravilnika je odgođena jer se trenutno vode pregovori između Vijeća ministara i određenih kompanija koje žele ući u posao proizvodnje uniforme.

Da se pregovori odvijaju, potvrdio nam je u ranijoj izjavi i ministar Mektić.

- Pokušavamo da dođemo do toga da i te kompanije budu zadovoljne Pravilnikom, da i oni mogu konkurisati za proizvodnju – kazao nam je Mektić.

Ono što je sporno jeste da se ti razgovori odvijaju mimo Radne grupe koja je Pravilnik i sastavljala.

- Zašto se to nama radi iza leđa? Šta se krije? Pravilnik je sastavljen po najvišim evropskim standardima i ne vidim razlog da se on mijenja. Ko može ispuniti uslove, taj će i dobiti posao – kaže Krvavac.

Svjetski kriteriji

Kako ističe, određene kompanije žalile su se da one ne mogu ispuniti uvjete i to je zvanični razlog njihovog nezadovoljstva.

- Međutim, oni navode da mogu ispuniti sve svjetske zahtjeve i kriterije. Ne vidim onda šta je problem. Zašto i nas ne uključe u te razgovore i pregovore – navodi Krvavac.

Sve preko naših leđa 

Krvavac ističe da su najviše pogođeni upravo granični policajci.

- Nama je oprema najlošija. Druge državne agencije imaju iole dobru opremu, ali sve uvijek ide preko naših leđa. Mislim da bi državi trebalo biti u interesu da graničari imaju kvalitetnu opremu – dodaje Krvavac.