Zvizdić i Plenković: Hrvatska do sada uložila više od milijardu eura u BiH

Home

Zvizdić i Plenković: Hrvatska do sada uložila više od milijardu eura u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma izjavio kako je Hrvatska u prethodnom periodu u BiH uložila više od milijardu eura.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdićizjavio da je i dalje najvažnije članstvo naše zemlje u EU.

"Danas je na sjednici istaknuto da su posebno važne europske integracije, ali i jačanje infrastrukture i saobraćaja između dvije zemlje, ali i rješenja o protoku robe i međusobno djelovanje i rad privrednika dviju zemalja. Spomenuli smo izgradnju hidroenergetskih objekata, a bilo je riječi o kulturi, zdravstvu, sportu, umjetnosti, ali i svim ostalim važnim temama. Najviše smo se osvrnuli na europske integracije BiH. Vrlo brzo će rezultati sjednice biti poznati, a najbitnije nam je da su građani zadovoljni", kazao je Zvizdić i pozdravio prijateljske odnose BiH prema Vladi RH.

"Susjedi uvijek imaju o čemu razgovarati i mislim da će nam sjednica kao ova današnja zajednička, postati praksa. Želim pozdraviti i sve one koji obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici, odnosno stradanju na tom području", izjavio je Zvizdić i još jednom podcrtao da je BiH i dalje najvažniji ulazak u EU.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je kazao da današnji sastanak ostane referentam u mozaiku odnosa između BiH i Hrvatske, i to ne samo zbog potpisanih bilateralnih odnosa, već i zbog tačaka dnevnog reda o kojima se danas razgovaralo.

"U bilateralnom smislu za Hrvatsku, važnije države od BiH nema. Povezanost dvije države i njenih naroda su historijski, a i u kontekstu naših odnosa iz ranijeg perioda. Zbog toga Hrvatska želi riješiti što je moguće više bilateralnih odnosa, ali i podupirati BiH na njenom reformskom putu i  putu ka članstvu u EU. Upravo zato je sporazum o europskom partnerstvu veoma važan jer se kreće prema statusu kandidata BiH u EU, što bi unaprijedilo kvalitetniju saradnju na svim poljima. U proteklim godinama uložili smo više od milijardu eura i tim putem ćemo nastaviti i u budućnosti", rekao je Plenković.

Osim pomenutog. na zajedničkoj sjednici, danas je razgovarano o finansijama, privredi, zaštiti okoliša, energetici, poljoprivredi, turizmu, prometu ikomunikacijama, odbrani, sigurnosti i pravosuđu, kao i saradnji na području obrazovanja, mladih, nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Objavljeno: Pet, 07/07/2017 - 13:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top