Zvizdić: O Transportnoj zajednici ponovo kad budemo imali konsenzus

Home

Zvizdić: O Transportnoj zajednici ponovo kad budemo imali konsenzus


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govorio je danas nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) o radu najvišeg organa izvršne vlasti u državi nakon nepostizanja konsenzusa o ulasku BiH u Transportnu zajednicu.

Zvizdić je kazao da je u dosadašnjem radu Vijeće ministara jednoglasno usvojilo više od 3.000 materijala te da su ministri uspjeli zadržati stabilan ambijent baziran na međusobnom razumijevanju i uvažavanju argumenata.

Govoreći o Transportnoj zajednici, kazao je da je ta procedura pokrenuta još 2009. godine, a 2010. je tadašnje Predsjedništvo BiH dobilo osnove sporazuma i sam ugovor.

"Materijal ugovora je dvaput bio na Vijeću ministara prije našeg odlaska u Trst, dakle pravovremeno smo reagovali. Nismo dobili nikakve konkretne primjedbe Vlade RS osim sugestije ili stava nekoliko dana prije Trsta da BiH to treba potpisati kada bude članica Evropske unije, što naravno tada praktično neće biti ni potrebno", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara.

U tri dana pred odlazak na Samit premijera i šefova država u Trst stigla su, kako je naveo, tri dopisa sa različitim stavovima Republike Srpske i primjedbama koje nisu ni mogle biti uvažene jer se definisani ugovor sa Transportnom zajednicom ne može mijenjati.

"Potom smo stigli do protuustavnog i protuinstitucionalnog zahtjeva o rotaciji državnog sa entitetskim ministarstvima u predstavljanju države u međunarodnim poslovima", kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici 12. jula u Trstu potpisale su sve zemlje Zapadnog Balkana osim BiH.

"Sat vremena prije potpisivanja ugovora od drugih zemalja Zapadnog Balkana imali smo informaciju da bi ugovor mogao biti prihvaćen, a da bi se detalji trebali rješavati kasnije. S obzirom da je u našem fokusu bilo potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici, pokrenuta je telefonska sjednica, ali na njoj nije bilo konsenzusa. Ja sam lično uvijek glasao za i to su uradili i ostali ministri iz SDA, kao i ministar Jusko iz SBB-a. Za ostale ministre ne mogu garantovati, ali u svakom slučaju nemamo ukupan rezultat. Mi ćemo taj materijal vratiti u redovnu proceduru kada se iscrpe sve primjedbe i kada budemo imali konsenzus", poručio je danas Zvizdić.

Cilj Transportne zajednice je umrežiti zemlje koje čekaju ulazak u EU, a to su Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo.

Rezultat toga bi bio jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog saobraćaja između država zapadnog Balkana i EU.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Tue, 18/07/2017 - 19:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top