Doživotno suspendovan sudija koji je izašao na binu i podigao pehar s ekipom kojoj je pomogao da pobijedi

A

FOTO: SCREENSHOT

Nizozemski nogomet je ove sedmice potresao skandal u kojem je sudija Jan Smit (61) napravio neviđen potez zbog kojeg je doživotno suspendovan.

Smit je vodio meč između ekipa St. George i SV De Valken, koje se takmiče u četvrtoj nizozemskoj ligi. Domaći su bili vodeći i bio im je potreban bod za osvajanje šampionata, a Smit je dodijelio 15 minuta sudijske nadoknade, nakon što je prethodno pokazao tri crvena gostima.

Konačno, duboko u nadoknadi u 104. minuti i jasnom brojčanom nadmoći, St. George je uspio da izjednači na 2:2 i osvoji titulu.

To nije bilo sve, jer se nakon utakmice pojavio snimak na kojem je Smit slavio titulu sa igračima St. Georgea i čak je izašao na pozornicu kako bi sam podigao trofej.

Snimak je očekivano obišao cijelu državu, nakon čega je reagovao i Nogometni savez Nizozemske koji je izrekao doživotnu suspenziju ovom arbitru.

Iako nije moglo biti jasnijih dokaza da je Smit jasno favorizirao pobjednički tim, sada već bivši sudija i dalje poriče da je korumpiran.

"Samo sam jednom otpjevao pjesmu i podigao trofej. To je sve što sam uradio. Situacija je previše tužna da bih išta drugo rekao", bila je Smitova reakcija nakon suspenzije.