Juventus smijenio Allegrija. Divljao po trenu, unosio se drugima u lice, prijetio novinarima…

c

Juventus je smijenio trenera Massimiliana Allegrija dva dana nakon što je osvojio Kup Italije pobjedom protiv Atalante u finalu. U službenom saopćenju torinski klub je objasnio da je Allegri smijenjen zbog "ponašanja tokom i nakon finala Kupa Italije koje je klub ocijenio neuskladivim s vrijednostima Juventusa".

Allegri divljao tokom finala i nakon njega
Podsjetimo, Allegrijevo divljanje započelo je kada je isključen zbog negodovanja oko jedne sudačke odluke. Tada je ujedno započeo svoj šou, u kojem je od bijesa skinuo sako i unosio se u lice drugima, a nakon isključenja skinuo je i kravatu, bacio je te počeo otkopčavati košulju.

Njegov sukob s drugima tu nije stao. Prije dodjele trofeja snimljen je kako od sebe udaljava sportskog direktora kluba Cristiana Giuntolija. Nakon utakmice vrijeđao je i novinare. Direktor italijanskog Tuttosporta Guido Vacaigo je otkrio: "Nakon utakmice Allegri mi je rekao da sam usrani direktor te da pišem istinu u novinama, a ne ono što mi klub servira."

Potom je citirao Allegrija i njegove prijetnje: "Rekao mi je: 'Gledaj, znam gdje te mogu pronaći. Znam gdje te mogu sačekati. Doći ću i otkinuti ti oba uha. Doći ću i udariti te šakom u lice. Počni pisati istinu u svojim novinama.'"

Juventus želi Thiaga Mottu
I ranije se očekivalo da će se Juventus na kraju sezone razići s Allegrijem, iako je imao još godinu dana ugovora. Ipak, Allegri kraj sezone neće dočekati te će u posljednje dvije utakmice sezone tim voditi Urugvajac Paulo Montero, koji je dosad bio trener U-19 sastava. Fabrizio Romano piše da je Juventus već poslao službenu ponudu treneru Bologne Thiagu Motti, kojeg žele dovesti iduće sezone.

Allegriju je ovo bio drugi mandat na klupi Juventusa, a započeo je na startu sezone 2021./22., kada je naslijedio Andreu Pirla. Ovogodišnji Kup jedini je trofej koji je Juventus osvojio u tom periodu. Prvi Allegrijev mandat, koji je trajao od 2014. do 2019., bio je puno uspješniji. Tada je u svih pet sezona bio prvak, a četiri puta je osvojio duplu krunu, dok je dvaput igrao i finale Lige prvaka.