Ipak ima poštenja u svijetu sporta: Iz Poljske stižu sjajne vijesti za košarkaše BiH

.
U duelu protiv Mađarske Bosna i Hercegovina će tražiti pobjedu za plasman u polufinale pretkvalifikacija za Olimpijske igre, a pred utakmicu stigla je odlična vijest.

 

Iako se nagađalo da bi Poljaci mogli kalkulisati te izgubiti meč protiv Portugala to se nije desilo pa je domaćin turnira upisao ubjedljiv trijumf.

Konačan rezultat glasio je 78:65 pa je Poljska grupnu fazu završila sa maksimalnim učinkom, a u polufinalu će za rivala imati ekipu Estonije.

Poljaci su od početka meča nametnuli svoj ritam te su prvu dionicu dobili sa sedam poena razlike (17:10), dok su bili bolji i u drugoj dionici za +11 na kraju prvog poluvremena.

Nastavak je značio rutinsko odrađivanje posla za izabranike Igora Miličića koji su na kraju nakon Mađarske, BiH slavili i sigurno protiv Portugala rezultatom 78:65.

U pobjedničkom timu su se istakli Balcerowksi i Pluta koji su postigli po 13 poena, dok je dvocifren učinak imao i Zyskowski sa 10 poena.

Poraženi Portugalci su imali samo jednog košarkaša sa dvocifrenim učinkom, u pitanju je Gameiro koji je postigao 11 poena.

Poraz Portugala znači da bi Bosna i Hercegovina i porazom manjim od šest poena protiv Mađarske završila na drugom mjestu.

Podsjećanja radi, izabanici Adisa Bećiragića su u prvom kolu možda i teže od očekivanog pobijebili Portugal sa 84:75.

U drugom kolu uslijedila je pomalo i razočaravajuća partija košarkaških Zmajeva jer su od Poljske poraženi 85:76 i to mnogo lakše od očekivanog.

Inače, već je poznat i eventualni rival u polufinalu gdje bi u slučaju prolaska Zmajevi igrali protiv Izreala koji je kvalifikacionu grupu A završio na prvom mjestu.