Izabran "dream team" reprezentacije BiH: Nema Barbareza, Pjanića, Misimovića, Halilhodžića...

.

IFFHS (Međunarodna federacija za fudbalsku historiju i statistiku) izabrala je dealni tim sastavljen od igrača rođenih u Bosni i Hercegovini. Radi se o udruženju kojeg priznaje FIFA te ovaj izbor itekako ima težinu.

Fudbalska reprezentacija BiH se od svoje nezavisnosti ne može pohvaliti velikim uspjesima. Najveći je ostvaren 2014. godine kada se prvi, te do sada i jedini put igralo na nekom velikom takmičenju. Bilo je to Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Iako rezultati nisu pohvali, u našoj zemlji je oduvijek bilo talentovanih fudbalera koji su u svoje vrijeme bili vrhunski i izgledali su dominantno na terenu.

U sada već prošloj godini IFFHS je kreirao idealne timove mnogih država, a među njima se našla i Bosna i Hercegovina.

Od igrača koji su aktivni u idealnom timu se našao samo Edin Džeko koji je i trenutni kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, dok nije bilo mjesta za Miralema Pjanića ili Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića te Vedada Ibiševića.

U timu se nije našao ni legendarni kapiten Sergej Barbarez ili neki drugi igrači koji su ostavili trag ka što su Mirsad Hibić, Muhamed Konjić i Elvir Baljić.

Interesantno da se u timu nisu našla ni neka zvučna imena kao što su Ivica Osim, Vahid Halilhodžić, Predrag Pašić i Semir Tuce što dovoljno govori o konkurenciji.

Dream team Bosne i Hercegovine bi nastupao u 4-4-2 formaciji sa nekolicinom tehnički i fizički itekako sjajnih fudbalera.

Na golu bi se našao Enver Marić koji je svojevremeno bio najbolji golman Jugoslavije i sigurno među najboljim u Evropi 70-ih godina prošlo vijeka.

Odbrana je kombinacija legendi Sarajeva i Željezničara. S jedne strane Mirsad Fazlagić i Faruk Hadžibegić, a s druge Faruk Hadžibegić.

U veznom redu bi igrali Safet Sušić i Mehmed Baždarević, reprezentativci bivše Jugoslavije i istinski fudbalski velemajstori u svoje vrijeme koji su praktično znali sve s loptom u nogama.

Na desnom krilu bi igrao Hasan Salihamidžić, naš najuspješniji fudbaler obzirom na sijaset osvojenih trofeja s Bayernom, dok bi lijevo krilo zauzeo još jedan fudbalski mag i čovjek koji je bio uzor velikom Zinedineu Zidaneu, Blaž Slišković.

Napad bi predvodili Dušan Bajević i Edin Džeko. Princ s Neretve je dominirao 70-ih godina prošlog vijeka u Veležu i reprezentaciji Jugoslavije, dok Dijamant iz Sarajeva već duže od decenije igra na visokom nivou i sigurno je jedan od najboljih napadača svoje generacije.

Sarajlija je igrač sa najviše nastupa u dresu reprezentacije BiH, postigao je i najviše golova za naš nacionalni tim te je među deset najefikasnijih fudbalera 21 stoljeća računajući nastupe za klubove i reprezentaciju.