Izgorena kaciga Nikija Laude će biti prodana na javnoj aukciji

v

Boja kacige je duboko oštećena, vizir je djelomično istopljen, a naljepnice su poderane.

Kaciga Niki Laude, u kojoj je doživio stravičnu nesreću 1976. godine na Nurburgringu, bit će prodana na javnoj aukciji.
 

Kaciga svjedok teške nesreće

Podsjetimo, Niki Lauda je doživio strašnu nesreću na VN Njemačke kada je udario u zaštitnu barijeru na stazi. U njegov bolid je tada udario i drugi vozač Bret Lunger (Brett).
Nakon toga Laudin bolid zahvata plamen i počinje prava agonija.

Legendarnog austrijskog vozača su kolege vozači Merzario (Mercario), Lunger, Ertl i Edvards (Edwards) izvukli iz kokpita zapaljenog bolida, ali mu je vatra trajno oštetila veliki dio glave.
 

Boja kacige je duboko oštećena, vizir je djelomično istopljen, a naljepnice su poderane. Laudina kaciga iz 1976. godine svjedoči o intenzivnoj nesreći koja je gotovo uzela njegov život

Ono što je nevjerovatno jeste da je Niki Lauda samo 40 dana nakon ove nesreće bio ponovo na stazi. Još u zavojima, Lauda je bio spreman za novu trku na stazi u Monci, na kojoj je zauzeo četvrto mjesto. 

Laudina kaciga je kolekcionarski primjerak

Legendarna kaciga, koja sada postaje kolekcionarski primjerak, će biti prodana od strane Bonhamsa na javnoj aukciji i procjenjuje se da će cijena dostići između 50.000 i 60.000 dolara. Kaciga će biti prodana u Mijamiju prije sljedeće Velike nagrade idućeg mjeseca.Dio prihoda od aukcije bit će doniran UNICEF-u jer je tako odlučila Laudina porodica.

- Oduševljeni smo što nasljeđe našeg oca i dalje pruža pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Lukas, sin Niki Laude. Izazovi s kojima se UNICEF suočava u pružanju humanitarne pomoći djeci širom svijeta su ogromni, ako možemo dati mali doprinos poboljšanju prilika drugima, rado to činimo - zaključio je Lukas.

Ova kaciga je dio kolekcije od ukupno njih osam koje će biti prodane na aukciji. Druge su nosili Šumaher (Schumacher), Mansel (Mansell), Vilenuev (Villeneuve), Prost, Berger, Alesi i Irvin (Irvine).