Bespotrebno zloupotrebljavanje vjere od strane načelnika Fazlića

Vjera ili religija je nešto sveto i kao takvo ne može niti smije biti predmetom bilo kakve vrste interesa. Svako ko se iole upoznao sa vjerskim postulatima i temeljima, zna da se vjera mora i treba iskreno ispovijedati i prakticirati. Svako unošenje nekih ličnih interesa u namjeru prakticiranja i ispoljavanja vjere, posebno onog javnog, ruši vjeru pojedinca u temelju i kao takva kod Boga nema nikakvu vrijednost.

To što neko obavlja namaz, ide u džamiju, nosi mahramu, daje zekat, sadaku, donira sredstva u humanitarne svrhe ili obavlja hadždž je njegova privatna stvar i nešto što je između njega i Boga. Nema potrebe za boostovanjem takvih stvari jer Bog ZNA! On sve vidi i sa svime je upoznat. Tako su nas učili u mejtafu.

Međutim, da je čak i vjera kao takva, kao nešto sveto i neprofano, u današnjem vremenu pretjeranog materijalizma postala predmetom zloupotrebe, govori i jučeranji odnos gradonačelnika Šuhreta Fazlića prema istoj.

Kako portal Usn.ba piše, niz je upitnika koji se rađaju iznad glave svakog Bišćanina i Bišćanke kada pročita saopćenje ili vijest koja je u eter (jučer) poslana iz Kabineta gradonačelnika Fazlića.

O čemu se zapravo radi, provjerili smo na zvaničnoj facebook stranici Grada Bihaća i pronašli slijedeću vijest:

U Kabinetu gradonačelnika Bihaća danas je od strane radnih kolega upriličen ispraćaj povodom odlaska Ermina Lipovića, direktora JU Za sport, odmor i rekreaciju, na Hadž. Gradonačelnik Šuhret Fazlić je izrazio svoje zadovoljstvo i radost zbog činjenice da će jedan od uposlenika biti jedan od ukupno 42 hadžije sa područja Grada Bihaća koji će ove godine obaviti Hadž.

Portal Usn.ba dalje nastavlja i o tome piše postavljajući vrlo konkretno i ispravno pitanje krajiškoj i bihaćkoj javnosti slijedećeg sadržaja: Da li je ovaj čin diskriminirajući prema 41 (četrdeset i jednom) hadžiji sa područja Bihaća? Da li je hadž privatna odluka, korak, cilj, namjera?

A zatim daje vrlo zanimljiv komentar i neku vrstu zaključka slijedećeg sadržaja: 

Čitajući ovu definiciju, a jedan od uslova zbog kojeg mnogi muslimani u BiH nisu u mogućnosti obaviti ovu dužnost je “financijske prilike omogućavaju”, a nakon ovog prijema i ispraćaja od naše strane neimenovanog kao nebitnog u ovoj priči jer je jedan od 42, postavlja se pitanje, da li je Grad omogućio najteži uslov za obavljanje ove dužnosti? Pod pretpostavkom da nije, jer bi to bio vrhunac koji ne možemo zamisliti, neka svoj sud o ovom činu daju građani Bihaća.

Dakle, stvar je vrlo problematična sa slijedećim zaključkom koji se iz svega može izvući - Otkud gradonačelniku i okupljenim direktorima i uposlenicima javnih ustanova Grada Bihaća pravo da upriliče ispraćaj za jednog od svojih kolega u JAVNOJ USTANOVI kakva je Gradska uprava, zanemarujući tako sve druge hadžije koje ove, kao i proteklih, ali i svih ostalih godina odlaze na hadždž u tišini, bez ikakve pompe baš onako kako to vjera i njeni propisi nalažu.

SRAMOTA JE DA SE VJERA POLITIZIRA I KORISTI U LIČNE SVRHE I PROMOCIJE! 

ISLAMSKA ZAJEDNICA I NJENE INSTITUCIJE KOJE DJELUJU NA PODRUČJU KRAJINE OVAKVE POSTUPE MORAJU OSUDITI¨!