Cazin: Zabilježena krađa, više saobraćajnih nesreća

Nn

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -3°C. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 89,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je šest intervencija. Do krivičnog djela “krađa” došlo je na Trgu Zlatnih ljiljana, dok je javni red i mir remećen dva puta. Naime, na Ostrošcu je došlo do nepostupanja po naredbi ovlaštenog službenog lica (OSL), a u Donjoj Lučkoj do vike, galame, drskog ponašanja.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na R402, naselje Stijena,  zabilježene su dvije nesreće sa po dva učesnika, jedna u 09:20 i druga u 18:00 sati. Pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo. Također, na M4,2, naselje Ostrožac, došlo je do sudara 2 m/v, prilikom kojeg niko nije povrijeđen.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć bez intervencija.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Vodosnabdjevanje je uredno, nema planiranih radova.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će dana 03.12.2020. zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u vremenskom periodu od 08:30 do 10:30 sati  za trafopodručja: Ostrožac centar, Ostrožac 2 škola, Prošići 1,2 i 3.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog niskih temperatura u jutarnjim satima skrećemo pažnju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama: Bugojno-Novi Travnik, Brčko-Bijeljina, Gračanica-Tuzla i Bosanski Petrovac-Drvar. Meteorolozi za večeras i sutra (03.12.) najavljuju pojavu ledene kiše na području zapadne Bosne, što će svakako otežati i usporiti saobraćanje u ovom dijelu BIH. Preporuka je da se u ovom području, vožnja večeras i sutra svede na minimum.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Jajce-Crna Rijeka, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.