Crnjak od države

c

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je velika policijska akcija Black Tie (Crna kravata), od koje se tresu kontroverzni biznismeni, ali i vladajući političari.

Početkom sedmice pokrenuta je velika policijska akcija kodnog naziva „Crna kravata“. Uhapšeno je preko 20 lica, među njima i šefovi federalne policijske strukture. Uhapšen su i kontroverzni biznismeni, mada niko ne zna što ih zovu biznismeni, jer su to ljudi koji su na nepoznat način stekli ogromno bogatstvo. Ovu akciju je sprovela SIPA u saradnji s MUP-om Kantona Sarajevo, a istragu vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

O kako ozbiljnoj stvari se radi, najbolje govori podatak da su informacije domaćim vlastima dostavili američki FBI i njihova agencija za borbu protiv droge DEA, kao i Europol, dakle krovna policijska kuća Evropske unije. Ova akcija je uzdrmala državu, a najviše ministra vanjskih poslova BiH i njegovu stranku Narod i pravda. I dok svi znaju ko je Tito – radi se o Edinu Gačaninu, narkobosu koji je u Nizozemskoj osuđen za sedam godina robije, ali svi se pitaju ko je „crna kravata“. Čini se da je akcija „Crna kravata“ ipak početak i da vodi do brojnih ljudi, do od droge opranih para. Sve ovo zna i FBI i Europol.

Od uhapšenih u akciji, koji se optužuju da su prali novac pa do raznih zloupotreba rađenih za superkartel Dino i Tito, mnogi su pušteni, sa ili bez sudskih zabrana. Među onima za koje postoji osnov sumnje je i Gordan Memija, kojeg je na pres-konferencijama branio njegov kum Elmedin Konaković. Pod mjerama je i Tarik Zulović, ali i hercegovački „biznismen“ Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, lice koje potražuje peruansko pravosuđe zbog šverca kokaina. Isto tako i sarajevski „biznismen“ Ermin Alomerović Kiki koji je priznao, kako tvrdi Tužilaštvo BiH krivično djelo, nabavku opreme za Specijalnu policiju FUP-a i to novcem od prodaje droge u iznosu od 320 hiljada eura koje je preuzeo i usmjeravao Gordan Memija. Za sve ove osobe Tužilaštvo tvrdi da su radili po uputama narkobosa Edina Gačanina.

Osim Konakovića, u odbranu osumnjičenih se aktivno uključio i federalni ministar MUP-a Ramo Isak. Ovaj bizarni lik koji u crno farba bradu i obrve, koji zajedno sa svojim sinovima, svitom i kolonom službenih automobila od Memorijalnog centra Potočari pravi estradu, te koji nanu Fatu Orlović stavlja u TikTokove kako bi dobio koji lajk viška, simbol je aktuelne vlasti, ali i političara koji je poželjan svima koji politiku vide kao sredstvo za lični interes. A takvih imamo za izvoza. Isak se uključio u Konakovićevu akciju spašavanja i pranja obraza uhapšenim u akciji „Crna kravata“, posebno se fokusirao na šefove policije, Vahidina Munjića i Mustafu Selmanovića.

Jasno da je Konaković zloupotrijebio državne institucije, jer saziva presice u Ministarstvu vanjskih poslova kako bi branio ljude koji se terete za ozbiljan kriminal, a napadao tužioce i sudije te posebno medije, i to ih naziva „režimskim“, mada je on vlast i režim. Konaković je trebao u prostorijama NIP-a tvrditi da njegov kum Memija ni on nemaju veze sa narkokartelima. Umjesto zastave BiH, za leđima mu je trebala biti NIP-ova stranačka zastava. Ali i Konaković i Isak su ogledalo današnje politike, a kad oni vode državu, jasno zašto imamo – crnjak od države.