Danas zasjedala Vlada USK- Evo rezultata i odluka

c

U 44. Sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona, održana danas u Bihaću, odobrena je Uredba o kriterijima za dodjelu stipendija studentima vojnih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona.

Ovom Uredbom utvrđeni su uslovi, kriteriji i postupak dodjele stipendija studentima iz vojnih kategorija koji imaju prebivalište na području Unsko-sanskog kantona i općinama Prijedor, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška i Bosanska Kostajnica, a koji stipendiju ne koriste po drugom osnovu.

Stipendije će biti dodijeljene na osnovu konkursa koji će biti objavljen na web stranici Vlade USK, a Ministarstvo za pitanja boraca i RVI planiralo je pola miliona maraka u budžetu za stipendije studenata, kazao je ministar Almir Tutić.

Također, na prijedlog Ministarstva za borace i ratne invalide Vlada Unsko-sanskog kantona danas je odobrila Pravilnik o uslovima i načinu realizacije aktivnosti na očuvanju i promociji vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Ova pravila djelovanja usmjerena su na očuvanje i promoviranje vrijednosti obrambeno-oslobodilačkog rata 1992. -1995. uključuju: vođenje i podršku snimanju dokumentarnog filma, pisanje knjiga, nabavku svečanih uniformi, izradu plaketa, zahvalnica, spomenika, znački, medalja, povelja, obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti te druge slične aktivnosti usmjerene na očuvanje i promociju vrijednosti Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Za finansijsku podršku u realizaciji ovih aktivnosti planirano je ukupno 470 000 KM.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na današnjoj sjednici,
prihvaćen Izvještaj o izvršenju Budžeta Unsko-sanskog kantona za period 01.01. - 31.03.2024. godine, obrađivači Ministarstva finansija i Periodičnog finansijskog izvještaja za budžet Unsko sanskog kantona za ovaj period.

Izvještaji Ministarstva finansija ističu da ukupni prihodi ostvareni u ovom periodu iznose 68.568.831 KM, a rashodi 55.935.641 KM. Trenutni suficit iznosi 12.633.190 KM, a ukupan finansijski rezultat – suficit izvještajnog perioda je 11.443.572 KM, pojasnio je Danko Jakšić, ministar finansija.

Vlada Unsko-sanskog kantona na prijedlog Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša utvrdila je Prijedlog zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i aparata zgrada te uputila Skupštinu Kantona u daljnju proceduru.

Iz budžeta Ministarstva privrede, od sredstava za subvencije javnim preduzećima, Vlada USK će Nacionalnom parku Una izdvojiti iznos od 80.000,00 za finansijsku podršku u
organizaciji 50. međunarodne turističke manifestacije Una regata.

Usvojen je i program Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za trošak bespovratnih sredstava – konjički sport za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 150.000,00 KM, objavili su iz press službe Vlade USK.