Demonstranti pokušali prodati Rusima laptop Nensi Pelosi?

asd
Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristalica Donalda Trampa

FBI istražuje je li žena ukrala laptop ili hard disk iz ureda predsjednice Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) nakon upada na Kapitol 6. januara i pokušala ga prodati ruskoj obavještajnoj službi.

Agent FBI-ja otkrio je detalje dojave zbog koje je pokrenut krivični postupak protiv Rini Džun Vilijams (Riley June Williams), žene iz Pensilvanije koja je optužena za nezakonit upad u zgradu Kapitola i usmjeravanje ljudi prema uredu Nensi Pelosi.

Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristalica Donalda Trampa (Trump) na Kapitol.

Pokrenuta istraga

U optužnici podnesenoj američkom Okružnom sudu za Kolumbijski distrikt navodi se da je FBI dobio dojavu osobe koja se predstavila kao bivši ljubavni partner Vilijams.

U dojavi piše da je Vilijams "planirala poslati prijenosni računar prijatelju u Rusiju, a koji ga je potom planirao prodati SVR-u, ruskoj vanjskoj obavještajnoj službi"

- Slanje računara u Rusiju propalo je iz nepoznatih razloga, a Viliams ga još uvijek ima ili ga je uništila", dodaje se u dojavi zbog koje je pokrenuta istraga.

Laptop za prezentacije

Glasnogovornik Nensi Pelosi zasad se nije oglasio. 

Dva dana nakon opsade Kapitola, glasnogovornik je rekao da je iz konferencijske sobe u Pelosinom uredu ukraden laptop korišten za prezentacije. Nije poznato je li Vilijams optužena za krađu tog uređaja.