Izraelski Ratni kabinet se ponovo okuplja: Pada odluka o odgovoru na napad Irana

v

Izraelski mediji objavili su da članovi Ratnog kabineta imaju različite stavove o odgovoru Teheranu

Izraelski Ratni kabinet danas će ponovno održati sastanak na kojem će raspravljali o odgovoru na napad Irana, prenosi Anadolu.

Ratni kabinet sastat će se u 14 sati po lokalnom vremenu, a glavna tačka dnevnog reda sastanka bit će odgovor Izraela na napad Irana 13. aprila, objavio je "Kanal 12".

Ratni kabinet sastao se jučer kako bi razgovarao o odgovoru Iranu. Izraelski mediji objavili su da članovi Ratnog kabineta imaju različite stavove o odgovoru Teheranu i da nije bilo moguće postići konsenzus.

U vijestima je navedeno da su se članovi Ratnog kabineta složili oko odgovora Iranu, ali su iznijeli različite stavove o tome kada i kako odgovoriti.

Izrael je 1. aprila izveo zračni napad na zgradu iranskog konzulata u Damasku. U napadu je poginulo ukupno sedam ljudi iz Armije iranske revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Iran je najavio da napad na izraelski konzulat znači napad na teritoriju njegove zemlje i da će uzvratiti. Izraelski zvaničnici su također poručili da će odgovoriti na napade Irana.

Iran je u subotu kasno uvečer započeo napad na Izrael sa stotinama bespilotnih letjelica kamikaza, balističkih i krstarećih projektila, te objavio da su pogođeni neki vojni ciljevi.

Izrael je naveo da su većinu napada spriječili sistemi protivvazdušne odbrane, ali je jedan od projektila pogodio vojnu bazu na jugu zemlje.