Kako pandemija i migrantska kriza utiče na stagnaciju

Stagnacija razvoja
Pandemija koronavirusa nanijela je štetu cjelokupnoj privredi. U ovom periodu posebno trpi turizam jer je vrhunac ljetne sezone. Nažalost, gostiju je puno manje u odnosu na prošlu godinu pa su turistički radnici u velikim brigama kako će okončati sezonu.Turista je manje i u Kulen Vakufu u kojem su u ovo vrijeme ranijih godina bili popunjeni smještajni kapaciteti. No, nije samo korona uticala na smanjen broj posjetilaca. Blizina granice sa Hrvatskom, Vakuf je učinilo još jednom migrantskom rutom zbog čega je sve glasnije nezadovoljstvo mještana...

 

Poluprazne ulice uobičajena su slika ovog ljeta u Kulen Vakufu. Juli i august, mjeseci su kada je ovo mjesto ranijih godina pohodio značajan broj turista, najviše zbog blizine najatraktivnijih lokacija Nacionalnog parka Una - Štrbačkog buka i Martin Broda.

Pandemija koronavirusa spriječila je izdašniji dolazak stranih gostiju tako da je većina onih, koji su upravo ovdje odlučili provesti odmor iz drugih dijelova Kantona i BiH. Sa druge strane u ovoj priči, ovogodišnja sezona je već izgubljena, kako su nam kazali sami mještani. Puno nade su polagali u ljeto i dolazak gostiju, jer to za mnoge znači i izvor pristojne zarade od koje se može živjeti. Svih ovih godina, kako navode i sami, upravo je turizam bila obećavajuća privredna grana, ne samo za ostanak i opstanak ovdašnjeg stanovništva, već i ozbiljniji ekonomski razvoj.