Koordinator Vijeća građana USK: Protesti u Ostrošcu su jutros otkazani

Protesti mještana Ostrošca, koji su bili najavljeni za danas pred hotelom Sedra, otkazani su nakon što su organizatori od nadležnih institucija dobili potvrdu da migranti ipak neće biti smješteni u ovaj hotelski kompleks.

Pred Sedrom se danas ipak pojavilo samo desetak mještana.

Da su protesti bili otkazani, potvrdio je i koordinator Vijeća građana USK, Bajrić Senad.

"Danas nakon što smo dobili potvrdnu informaciju da je sinoć održan sastank u kabinetu gradonačelnika Cazina, a tema sastanka je upravo bila migrantska kriza, otkazani su protesti.Na sastanku su bili prisutni ministar sigurnosti BiH, gospodin Mektić Dragan, gradonačelnik Cazina gos. Ogrešević, predsjedavajući gradskog vijeća Rifet Hozanović, zamjenik predsjedavajućeg i predstavnik MZ Ostrožac, Refik Lelić ,te predsjednici klubova stranaka u gradskom vijeću Cazin. Da su zauzeli stav i obavjestili javnost da su protiv bilo kakvog formiranja migrantskog centra u bilo kom obliku na području općine Cazin i naše MZ Ostrožac, pogotovu u mjestu Ostrožac na Uni gdje se nalazi kompleks hotela Sedra.Naravno sinoć u kasno popodnevnim satima i vlasnik hotela Sedra, također se je oglasio u kojem kaže da povlači svoj prijedlog za smještaj migranata i formiranja kontenjerskog i šatorskog naselja u kompleksu hotela Sedra te da je sa istom odlukom obavjestio nadležne u općini i Vladi USK kao i da je obavjestio nadliježne u UNHCR-u.To je bilo za nas dovoljno da smo u 8 sati jutros održali sastanak i donijeli odluku da se protesti otkazuju.", kazao je za naš portal Bajrić.

Putem društvenih mreža i predstavnika građanskih inicijativa, građani su obavješteni da se protesti odgađaju.

"Ja sam takvu izjavu dao i za medije, a nekoliko sugrađana koji nisu bili upoznati sa odgađanjem protesta su ipak došli pred Sedru", kazao je.