Maloljetnik porijeklom iz BiH planirao u Austriji da napravi eksplozivnu napravu od dva kilograma

v

Prema optužnici, taj eksplozivni materijal držali par sati u džamiji u Meidlingu, a zatim su ga premjestili na drugo mjesto

Austrijski mediji danas su objavili dijelove optužnice protiv maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča, a na čijem se čelu nalazio državljanin Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvoosumnjičeni u optužnici koja je nedavno podignuta, prenose Nezavisne novine.

Na telefonima maloljetnika pronađeni su brojni inkriminišući dokazi, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, čime se ovaj maloljetni državljanin BiH hvalio.

Prema optužnici, taj eksplozivni materijal držali par sati u džamiji u Meidlingu, a zatim su ga premjestili na drugo mjesto. Bh. državljanin se hvalio da će napraviti eksplozivnu napravu od dva kilograma: „Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“, navodno je on rekao na jednom snimku.

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 dobio od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce. Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

Kao prvoosumnjičeni u optužnici se navodi 17-godišnji bh. državljanin, koji je već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se također navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.