Nevjerovatna gesta direktora izgorjele tvornice Austrotherm kod Bihaća

Požar

Kako smo već upoznati, jučer je u požaru uništena tvornica zvučne i toplotne izolacije Austrotherm EPS.

U proizvodnom djelu prostora bila je smještena veća količina proizvedenog materijala kao i poluproizvoda koji su trebali biti isporučeni na tržište, što je potvrdio i direktor navedene kompanije.

Skladišni i proizvodni prostor, u kojem su bile smještene i mašine, uništen je u potpunosti. Šteta koja je nastala je ogromna upravo zbog poluproizvoda i proizvoda koji su bili spremni za transport na tržište.

Firma je svojom proizvodnjom pokrivala tržište Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske te se planira nakon izvršenog uviđaja krenuti sa osposobljavanjem Upravne zgrade i uspostave rada kojim bi se pokrilo bar tržište BiH. Trenutni zastoj u proizvodnji neće osjetiti postojeći kupci obzirom da se zastoj proizvodnje zbog požara može nadoknaditi kroz sestrinske firme u Mađarskoj, Austriji i Srbiji, a nije izostala ni podrška uprave iz Austrije.

Svi radnici koji su radili u izgorjeloj tvornici će ostati prijavljeni i dobivati će plaće, tvrdi direktor Drago Rimac, a obnova proizvodnje će sigurno potrajati određeno vrijeme.

Vrijeme završetka uviđaja trenutno nije poznato i sigurno će potrajati s obzirom na intenzitet i obim požara.

Radnicima koji su jučer posmatrali kako njihov petnaestogodišnji trud nestaje u plamenu sigurno su kroz ove odluke rukovodstva firme Austrotherm osjetili šta znači podrška poslodavca u najgorim trenucima.

FOTO: Cazin.net