Nikšić: Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću, to bi bila neka vrsta prevare

Y

Danas se održava hitna sjednica Vlade FBiH. Jedna od tačaka je i razmatranje odluke o imenovanju dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a. Saga o imenovanju trebalo bi danas da bude završena.


Novinari su upitali premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, da li će Vlada poništiti konkurs ili će se ići sa tim da prođe drugoplasirani.

“Postoji više mogućnosti. Rekao sam nekoliko puta do sada i cijenim da ću imati uticaj na kolege u Vladi… Mi ministri moramo voditi računa o zakonu, ali imamo i političke obaveze.  Smatram da bi sa aspekta ukoliko uskratimo saglasnost Gavrakapetanoviću, to bi bila neka vrsta prevare, da idemo dalje  smatram da bi trebalo poništiti konkurs”, rekao je Nikšić.

Na kraju krajeva, istaknuo je da postoji instanca, upis u sudski registar, pa ako neko ne ispunjava uslove imaju nadležni. Premijer nije htio puno prejudicirati o odluci.

Podsjetimo, u saopštenju koje je izdato 21. februara Nediljko Rimac, ministar zdravstva FBiH, je odbio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Saglasnost nije data, jer su, kako su naveli iz ministarstva, utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dokumentaciji Gavrankapetanovića.

Na hitnoj sjednici Vlade FBiH danas se također govorilo o sigurnosnoj situaciji u FBiH. Nikšić je istaknuo da nema razloga za paniku i strah, ali da se mora podići na neki veći nivo.