Pacijent u izolaciji u osječkoj bolnici, prvi test pokazuje da nema koronavirus

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
U OSJEČKOJ bolnici nalazi se muškarac koji je u izolaciji zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Muškarac je jučer došao u bolnicu, a sinoć je odmah i hospitaliziran. Radi se o 26-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Đakova.

 

Prvi test bio je negativan, ali sada se čekaju rezultati još jednog, dodatnog testiranja kako bi liječnici sa sigurnošću znali radi li se o koronavirusu ili ne. Konačni rezultat trebao bi biti večeras oko 19 sati, rekli su iz KBC-a Osijek.

"Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući", izjavila je medijima predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Dodala je kako su u stalnom kontaktu s ministrom i s ravnateljstvom te da je KBC Osijek spreman pratiti daljnji razvoj događaja i zbrinuti sve bolesnike.

Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.

Smatra kako situacija u kojoj je pacijent desetoga dana po povratku iz Kine samo jednom imao povišenu temperaturu, "možda pripada i nekoj drugoj virozi", ali da provedeni postupak pokazuje ozbiljnost i poštivanje pravila struke.

"Ako slučajno drugi test bude pozitivan, zadržat ćemo bolesnika još neko vrijeme u našoj klinici, pratit ćemo ga jedno vrijeme. Danas cijeli dan nema temperaturu. Ako sljedećih dana ne bude imao temperaturu i simptome dišnih puteva, zaključujemo da je prebolio bolest", rekla je dr. Perić i dodala da je mladić dobrog fizičkog stanja.

"Za slučaj da u budućnosti netko eventualno bude respiratorno ugrožen, upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević", najavila je.

Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić.

Službeno nema oboljelih u Hrvatskoj

Službeno, u Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa, u Europskoj uniji je 21 oboljela osoba, u svijetu 14.564, a 305 ljudi je do sada umrlo, objavio je danas u 15 sati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). 

Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na zagrebački aerodrom stigla Hrvatica iz Wuhana

Danas oko 12 sati u Zagreb je sletjela Hrvatica koja je prije 12 dana napustila Wuhan. Dočekao ju je krizni stožer na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, javlja Media Servis.

Hrvatska građanka nalazit će se dva dana pod nadzorom. 

Putem propisanog protokola došla je obavijest o dolasku hrvatske građanke koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. Ministar Beroš rekao je kako je zdrava, no s obzirom na to da dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, mora se postupiti s obzirom.

“Bit će u krugu obitelji te će se nadzirati njezino zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban”, rekao je ministar Beroš.

Popodne u Francusku dolazi još četvero Hrvata iz Wuhana

“Htio sam provjeriti sustav i mogu reći da sve službe adekvatno funkcioniraju, zbog toga sam ponosan. Sistem funkcionira, nadziremo sve što je potrebno”, izjavio je na aerodromu ministar Beroš.

Što se tiče četvero Hrvata koji bi trebali stići u Francusku u karantenu, ministar Beroš je rekao da se njihov dolazak očekuje u popodnevnim satima.