Policajac rekao da mu je djevojka izvršila suicid: “Čistio pištolj i opalio je"

.
Osječki pravni fakultet oprostio se od Mihaele Berak (21), mlade djevojke koja je usmrćena iz vatrenog oružja u stanu u Osijeku

 

Nakon tragedije priveden je 27-godišnji M. S., policajac iz Osijeka, a DORH je u svom priopćenju objavio da je kazneno djelo prekvalificirano u kazneno djelo ubojstva te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja djela.

Portal je objavio WhatsApp poruke koje je usmrćena 21-godišnjakinja razmjenjivala s policajcem, kao i one koje je slala prijateljici o njemu. Screenshotove možete pogledati ovdje. Iz poruka proizlazi da su se znali vrlo kratko, za što je Index dobio neslužbenu potvrdu iz policije. Intenzivno su se dopisivali oko tjedan dana, a prema screenshotovima, Mihaela se žalila da mladi policajac “radi dramu” i da je posesivan, iako se kratko poznaju. Poruke su poslane u ponedjeljak.
Nisu bili u vezi?

Poruke također sugeriraju da nisu bili u vezi, a u subotu 9. rujna prijateljici je poslala sljedeću poruku: “Nervira me jer stalno traži neku potvrdu da je on meni dovoljna, da sam ja s njim ovo ono sretna, šta ja znam bokte, ko da smo u vezi.”

Prijateljica pita: “Ček, koliko dugo vi pričate”, a odgovor glasi: “Četiri dana.”

Na izvanrednoj presici policije ranije je rečeno da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 27-godišnji policijski službenik zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju koja je preminula od ozljeda.

“Rješenjem načelnika PU osječko-baranjske policijski službenik je udaljen iz službe te će protiv njega biti podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupaka”, izvijestili su iz policije. U međuvremenu su za M. S. predložili i određivanje istražnog zatvora.

Policija je prvu dojavu o ovom događaju dobila u srijedu u 22.09 sati, a prema riječima Krunoslava Patače, načelnika Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske, ta dojava, koju im je uputio sam M. S., nije upućivala da je riječ o kaznenom djelu. Kako smo neslužbeno doznali, M. S. je u početku govorio da je djevojka izvršila suicid, no ta je priča vrlo brzo pala u vodu. Patača to nije mogao potvrditi zbog tajnosti istrage, ali je rekao da je kriminalističko istraživanje bilo kompleksno.

– Sama činjenica da se radi o policijskom službeniku je za nas teška i svjesni smo da to šteti ugledu policije, ali trudit ćemo se pokazati građanima da mogu imati povjerenja u nas, istaknuo je Patača, koji je izrazio sućut obitelji preminule djevojke.
Točno vrijeme smrti

Pataču smo upitali i kada je bilo vrijeme smrti, s obzirom na informacije da događaj nije prijavljen odmah, nego nakon nekog vremena, ali nije nam mogao otkriti točno vrijeme smrti. No, ipak je rekao da je to bilo nedugo prije prve dojave. Na upit je li do dolaska policije u stan u kojem se sve dogodilo bilo premještanja nekih stvari, kazao je sljedeće.

– Mogu samo reći da početna dojava nije upućivala da se radi o kaznenom djelu. Temeljitim i upornim radom policijskih službenika i istražitelja utvrđeni su elementi ovog djela – rekao je načelnik krim Sektora.

Inače, očevidom je zbog nepristranosti rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika.

– Ova kvalifikacija kaznenog djela ne obvezuje državnog odvjetnika, koji može istu potvrditi ili odrediti drugu kvalifikaciju, objasnio je Patača na presici, dodavši i kako istraga još traje te da se utvrđuju još neke činjenice.