Političari u RS-u u panici: Gase nam račune u banci

Milicevic

Nakon što je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio da će nakon vala gašenja privatnih računa osoba pod američkim sankcijama, uslijediti gašenja i računa poslovnih subjekata, odnosno pravnih lica te da će biti zatvoren i bankovni račun SDS-a, koja se također nalazi na ‘crnoj listi’ SAD, kontaktirali smo predsjednika ove stranke.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević za Raport je potvrdio navedenu informaciju. Rekao je da to neće ugroziti izlazak stranke na izbore, ali da će joj otežati politički rad u smislu finansiranja.

Postoji zakonska procedura zatvaranja tog računa na osnovu, pretpostavljam, sugestije Vijeća za bankarstvo, a na osnovu podatka da je SDS na crnoj listi SAD od 2004. godine, pojedine banke su ušle u proceduru zatvaranja računa. Ta procedura ima svoju zakonsku regulativu i ona je dobra. Račun još uvijek nije zatvoren, ali ugovor može biti raskinut od strane banke.

SDS će, ukoliko dođe do toga, svoja prava potražiti zakonskim putem na osnovu prava koje imamo, a na osnovu jednostranog raskidanja ugovora, radi vršenja osnovnih prava udruživanja i osnivanja političkog subjekta, u ovom slučaju nevladine organizacije i diskriminacije u smislu iznošenja političke volje preko političke partije”, rekao je Miličević.

Ističe da ovo neće predstavljati problem u smislu da SDS neće moći učestvovati na izborima.

“Postoje načini koje je predvidio Izborni zakon da se bez obzira na to može učestvovati na izborima kroz dozvoljenje procedure. Mada sad već u ovoj proceduri imamo jedan nametnuti zakon od jučer koji još nije stupio na snagu, pa ćemo i njega proučiti i na osnovu njega vidjeti koji su putevi. Postoji više puteva, ali to neće ugroziti rad stranke u smislu njenog djelovanja”, rekao je Miličević i dodao da ima više zakonskih varijanti te da će biti iskorištena ona koja SDS-u bude najviše odgovarala.

“Ne treba postavljati nikakav upitnik u smislu izlaska na izbore. Moći ćemo izaći na izbore, samo to neće biti preko ovog računa koji će biti ugašen. Postojat će neki drugi račun preko kojeg će se poslovati i uplatiti taksa ili kotizacija kako je do sada predviđao Izborni zakon, osim ako se u novom zakonu nešto ne promijeni.

U svakom slučaju, nije zabranjen politički rad stranke, ali je uveliko otežan u smislu finansiranja”, kazao je Milan Miličević za Raport.