Poruka nizozemskih parlamentaraca: Izbori u BiH se mogu i trebaju održati u oktobru

321
Istaknuli su potrebu poduzimanja značajnih koraka u borbi protiv korupcije, kao i sprovedbe reformi u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godin

Delegacija nizozemskog parlamenta je poručila kako izbori planirani za oktobar ove godine u Bosni i Hercegovini trebaju biti održani, te da za to postoje uslovi. 

Članovi nizozemskog parlamenta boravili su u višednevnoj posjeti našoj zemlji, navodeći da je posjeta bila isplanirana u kontekstu ozbiljne zabrinutosti aktuelnom političkom situacijom, kao i povodom koraka koje su napravili predstavnici i NSRS, te neuspjehom pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi i pojačanom etnonacionalnom retorikom.

Oni su održali sastanke s predstavnicima vlasti, političkih stranka i organizacija civilnog društva.

- Delegacija je poslala poruku kako ovo nije u interesu građana Bosne i Hercegovine, niti zemlju približava EU. Štaviše, u razgovorima je naglašeno kako se izbori planirani za oktobar 2022 mogu i trebaju održati - navodi se u saopćenju nizozemskih parlamentaraca u kojem se navodi da su u razgovoru sa bh. sagovornicima naglasili važnost jedinstvene, suverene i ujedinjene Bosne i Hercegovine.

Istaknuli su potrebu poduzimanja značajnih koraka u borbi protiv korupcije, kao i sprovedbe reformi u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godine, te usklađivanje sa vanjskom politikom EU naročito kada je riječ o osudi ruske invazije na Ukrajinu.

Naglasili su kako smatraju da su te tačke važnim za stabilnost i sigurnost BiH, te njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.