Poslodavci pustili domaće radnike da odu iz BiH, sad 'kume' za stranim

Radnici strani

U posljednjih nekoliko godina, Bosna i Hercegovina suočava se s rastućim problemom iseljavanja domaće radne snage, što je dovelo poslodavce u tešku poziciju. Kao rezultat toga, umjesto domaćih radnika, sve više se zapošljavaju strani radnici, poput Nepalaca i Filipinaca, posebno u građevinskom sektoru.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, broj odobrenih radnih dozvola stranim državljanima u stalnom je porastu. U 2021. godini odobrene su 2319 radne dozvole, dok je u 2022. godini taj broj porastao na 2619. U istom periodu, od 1. siječnja do 1. studenoga prošle godine, odobrene su 3058 radnih dozvola. Ovi podaci jasno ukazuju na konstantni rast uvoza strane radne snage u BiH.

Najveći broj stranih radnika dolazi iz Turske, Srbije, Indije, Kine, Nepala i drugih zemalja. Nedostatak radne snage postaje posebno izražen u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, ugostiteljstvo i turizam.

Razlozi za nedostatak domaće radne snage uključuju pad nataliteta, odlazak radne snage u zemlje Europske unije te strukturu ekonomije koja ne privlači domaću radnu snagu. Lokalne vlasti i poduzeća suočavaju se s nedostatkom kvalificirane radne snage, što rezultira zapošljavanjem stranih radnika.

Građevinski radnici iz Turske i drugih azijskih zemalja često obavljaju jednostavne fizičke poslove na gradilištima u BiH. Iako se može činiti da strani radnici ostvaruju veće zarade, troškovi njihovog angažmana za poslodavce često su veći. To uključuje osiguranje smještaja i obroka za strane radnike, što rezultira povećanim troškovima za poslodavce.

U narednim godinama očekuje se da će potreba za stranom radnom snagom nastaviti rasti. U Republici Srpskoj samo će u idućih četiri godine biti potrebno između 20.000 i 30.000 stranih radnika. Ovi trendovi postavljaju izazove pred domaću ekonomiju i radnu snagu, istovremeno pružajući nove prilike i dinamiku tržišta rada u Bosni i Hercegovini.