Tramp pružio podršku desničaru Orbanu na predstojećim izborima u Mađarskoj

.
Orban je bio rani pristalica Trampa, podržavši ga u ljeto 2016. godine

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je podržao mađarskog premijera Viktora Orbana, formalno obećavši njegovu "potpunu podršku" krajnje desničarskom stranom lideru koji se hvalio pretvaranjem Mađarske u "neliberalnu demokratiju".

Orban i njegova stranka stalno su konsolidirali vlast u Mađarskoj slabljenjem nezavisnih i demokratskih institucija zemlje – prepisivanjem izbornih zakona u korist njegove stranke Fidesz, promjenom školskih udžbenika, ograničavanjem slobode medija, revizijom Ustava zemlje i promjenom sastava pravosuđa, piše New York Times.

Ove akcije izazvale su konsternaciju u Evropskoj uniji, kojoj Mađarska pripada, ali su i učinile Orbana nešto poput slavnog uzroka u konzervativnim američkim političkim krugovima, nakon godina operacije agresivnog uticaja u Sjedinjenim Državama.

Prošle jeseni, Taker Karlson (Tucker Carlson), najbolje ocijenjeni voditelj Fox Newsa, izvještavao je iz Budimpešte sedmicu, nazivajući naciju mjestom "sa puno lekcija za nas ostale". Bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) posjetio je Mađarsku prošle godine na konferenciji o konzervativnim vrijednostima. Američka konzervativna unija promovirala je planove za skup tamo pod nazivom #CPACHungary kasnije ove godine.

Orban je bio rani pristalica Trampa, podržavši ga u ljeto 2016. Nakon što je pobijedio, Tramp je omogućio Orbanu sastanak u Ovalnoj sobi 2019. Mađarskom lideru je uskraćena takva prilika od 1998.

Nakon tog sastanka, Tramp je rekao da je Orban "vjerovatno, kao i ja, malo kontroverzan, ali to je u redu".

Orban je ponovo javno podržao Trampa 2020. Sada, Tramp čini isto uoči mađarskih izbora, zakazanih za ovo proljeće.

U svom odobrenju u ponedjeljak, Tramp je pozdravio Orbana kao “snažnog lidera” koji je “uradio moćan i divan posao u zaštiti Mađarske, zaustavljanju ilegalne imigracije, otvaranju radnih mjesta, trgovini, i trebalo bi mu dozvoliti da to i dalje čini na predstojećim izborima.”

To je druga Trampova podrška stranom lideru otkako je napustio Bijelu kuću. On je prošle godine podržao Žaira Bolsonara (Jairo), predsjednika Brazila.