Uvozimo sireve koji se proizvode i u BiH

,

Na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina Vanjskotrgovinske komore BiH, održanoj u Mljekari Livno, istaknuto je da je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznosio 115 miliona KM, dok je uvoz dostigao 225 miliona KM. Uprkos rastu izvoza od 13,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, uvoz je zabilježio povećanje od 29 posto.

Sirevi su prednjačili u kategoriji uvoza, s naglaskom na vrstama kao što su edamer, gauda, svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi. Sirevi koji imaju perspektivu proizvodnje u Bosni i Hercegovini dominiraju uvozom, dok je količinski i vrijednosni deficit značajan. Ova situacija potiče domaće proizvođače i izvoznike da iniciraju izmjene zakonodavnog okvira kako bi poboljšali konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2022. godini bila su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Kosovo, dok su glavna tržišta uvoza Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.