Vukanović: Dodik je u strahu da siđe s vlasti jer zna da će odgovarati

Vukan

Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u i predsjednik Liste za pravdu i red, iznio je svoje stajalište u razgovoru za N1, naglašavajući da bi Milorad Dodik bio spriječen u krađi glasova da ima podršku naroda.

Iako su mjere integriteta važne, smatra da neće biti dovoljne da se potpuno zaustavi krađa, ali vidi Dodika kao osobu u šah-mat poziciji. Ističe da Dodik očigledno odbija prepustiti vlast jer se boji suočiti s pravdom kad jednom izgubi vlast.

Vukanović također komentira nedavnu odluku Christiana Schmidta, izaslanika EU za BiH i Kosovo, navodeći da će biti izmjena koje mogu biti korisne, posebno u vezi s kupovanjem biračkih odbora.

Međutim, ističe da je Dodik sada suočen s izazovom, budući da su te mjere samo djelomičan korak prema sprječavanju izborne manipulacije. Smatra da će se u budućnosti Dodik suočiti s pravdom kada izgubi vlast.

Na pitanje o dnevnom redu sutrašnje posebne sjednice NSRS-a, Vukanović ističe da se neće mnogo toga promijeniti te da će se Dodik, kako tvrdi, samo obraniti i vrijeđati oporbu.

Naglašava i da je Dodik trenutno “jako uplašen”, što pokazuje pojačano osiguranje i pretpostavke o mogućoj otmici, te da se boji suočiti s pravdom zbog onoga što je učinio. Na kraju, Vukanović ističe da je, uprkos retorici o obrani srpstva, broj Srba sve manji.