Zbog straha od Simeonea odbio Atletico, a Realu reko 'ne' zbog Florentina Pereza

.
Nijemac je mogao 2013. godine zaigrati za Madriđane

 

Iskusni i bivši njemački napadač Mario Gomez (38) svojevremeno je mogao da dođe u Madrid, ali odbio je ponude oba kluba, Atletica i Reala.

Njemački fudbaler španskog porijekla je u ljeto 2013. godine napuštao Bayern i vagao je ponude. Najbolju mu je dao Atletico, ali priznaje da se bojao Diega Simeonea.

"Atletico Madrid mi je dao najbolju ponudu u to vrijeme kada sam napustio Bayern (kojeg je tada vodio Pep Guardiola), ali sam se bojao Diega Simeonea," objasnio je njemački reprezentativac u podcastu 'Phrasenmäher' .

Bivši igrač VfB Stuttgarta, Bayerna, Fiorentine, Bešiktaša i Wolfsburga, koji je trenutno tehnički direktor Red Bull Soccera, tvrdi kako je "znao da moj način igre nikako ne odgovara njegovom stilu fudbala".

Atleticovi napadači u sezoni 2013/2014 bili su Diego Costa, preobraćeni Raul García, David Villa i Adrian López, koji je pomogao Simeoneovoj ekipi osvojiti La Ligu.

Tada je Gomez imao 29 godina i bio je na vrhuncu fudbalske karijere, a bilo je ponuda i od strane Reala, no i tu je odbio.

"Real me želio kao konkurenciju Karimu Benzemu, koji u to vrijeme bio u dobroj formi. Florentino Perez je kao Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge u Bayernu i nisam bio raspoložen za to", istakao je Gomez.

Njemačkog napadača povrijedio je njegov odlazak iz Guardiolinog Bayerna nakon četiri godine u Minhenu: "Osjećao sam se kao da su me izbacili iz Bayerna rukovanjem na kraju . "

Mario Gomez se tada odlučio otići u Fiorentinu. "Pokazali su mi da žele skinuti Juve s trona sa novom ekipom i novim stadionom i to mi se činilo sjajnom idejom", otkrio je godinama kasnije. Odlučio je 2018. godine završiti karijeru.

Sada ima 38 godina i jasno je da je možda prerano objesio kopačke o klin. Sjajni napadač osvojio je Ligu prvaka s Bayernom, te ima tri naslova njemačke Bundeslige, kao i dva Kupa u Njemačkoj i jedan Superkup te zemlje. Bio je kasnije prvak Turske sa ekipom Bešiktaša.

Igrao je za Njemačku na svjetskim prvenstvim 2010. i 2018. godine, te na evropskim prvenstvima 2008., 2012. i 2016. godine. Za Njemačku je na 78 mečeva postigao 31 pogodak.