Iran na nogama zbog dolaska Ronalda: Dobit će posebnu SIM karticu, građani bijesni

ronaldo
Nogometaši saudijskog Al-Nassra u utorak će gostovati iranskom Persepolisu u okviru Azijske lige prvaka, a dolazak Cristiana Ronalda u ovu zemlju već se sada privukao digao dosta prašine.

 

Naime, vlasti ove zemlje namjeravaju Portugalcu i njegovim saigračima dati posebnu SIM karticu kojom će imati neograničeni prisup internetu.

To je privilegija koju nemaju ostali državljani Irana koji su se pobunili zbog ove najave.

Reza Darvish, predsjednik Persepolisa rekao je na državnoj televiziji da samo oni koji "žele uništiti iranski ugled" govore nogometašima da u Iranu neće moći normalno koristiti internet.

"Pričao sam s direktorom naše najveće telekomunikacijske kompanije i rekao mu da želim da se nogometašima koji dolaze dodijele SIM kartice s pravom neograničenog korištenja interneta sve dok su ovdje", rekao je Darvish.

Inače, internet u Iranu je veoma ograničen. Pristup desetina hiljada stranica je blokiran, a to uključuje i društvene mreže poput Facebooka i Instagrama.

Iranske vlasti su blokadu uvele tokom protesta zbog kontroverzne smrti Mahse Amini prošle godine. Tu odluku su pravdali pod krinkom "nacionalne sigurnosti".