Novinari CNN-a tvrde: Iranske vlasti prijete porodicama nogometaša uoči večerašnje utakmice

.
Razlog je samo jedan

 

Večeras od 20 sati utakmicu u okviru 3. kola grupne faze Svjetskog prvenstva koje se igra u Kataru odigrati će Iran i SAD.

Ipak, uoči ove utakmice američki CNN objavio je informacije vezane za porodice nogometaša koji nastupaju za reprezentaciju Irana.

Naime, CNN je objavio da su vlasti Islamske Republike Iran prijetili porodicama iranaskih nogometaša, a sve uoči večerašnje utakmice protiv SAD-a.

Oni su im zaprijetili nasiljem, te mučenjem, ukoliko igrači Irana ne budu otpjevali nacionalnu himnu prije početka utakmice.

 

 

Uoči utakmice protiv Engleske nogometaši Irana odbili su pjevati himnu, te su tako iskazali protest zbog smrti Mahse Amini.

Podsjetimo, državna policija za poram je Mahse Amini privela zbog navodnog kršenja pravila oblačenja, a nakon svega je preminula u pritvoru.

Njena smrt izazvala je veliko nezadovoljstvo kod svih Iranaca, a sve se prvo izražavalo na društvenim mrežama.

Ipak, niej stalo na tome, a otišlo je tako dalek da su Iranci odbili pjevati himnu prije utakmice protiv Engleske.

Zanimljivo, na drugoj utakmici Mundijala protiv Walesa promjenili su svoju odluku, te su pjevali himnu.

stavAmerički CNN je prenio vijest da su tamošnje vlasti zaprijetile porodicama nogometaša da moraju pjevati nacionalnu himnu.

Naravno, sve treba uzeti sa rezervom jer se radi o američkom portalu, pa postoji mogućnost da namjerno pokušavaju unijeti nemir među Irance uoči večerašnej utakmice.