Kako su svjetski prvaci u nogometu proveli tri dana u sarajevskom lockdownu

Francuzi
Delegaciju nogometne reprezentacije Francuske u Sarajevu činio je tim od 65 ljudi, a kompletan boravak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine može se opisati sa samo jednom kratkom konstatacijom - strogi profesionalizam.

 

 

Francuzi su u Sarajevo stigli u ponedjeljak u popodnevnim satima, a tokom boravka u glavnom gradu BiH odradili su jedan trening na stadionu Grbavica u utorak, dok su ostalo vrijeme proveli isključivo u hotelu Hillsu gdje su boravili tri dana.

Saznajemo da je svaki uposlenik hotela koji je imao dodira s članovima francuske delegacije imao osigurana dva PCR testa na koronavirus, a o koliko ozbiljnoj reprezentaciji se radi najbolji je pokazatelj da su među 65 članova brojne delegacije koja je stigla u Sarajevo bili i kuhar te nutricionista koji su sve vrijeme učestvovali u radu pripreme te serviranja hrane i pića.

Rigorozna pravila bila su i na samom stadionu, kako na službenom treningu uoči utakmice u utorak, tako i za vrijeme meča koji se igrao u srijedu navečer, a od 19 sati nikako se nije moglo ni prići Grbavici, dok na stadionu nije bilo nikakve mogućnosti da se dođe u bilo kakav kontakt ili blizinu nekih od igrača. Konferencija za medije nakon meča također je trajala najkraće moguće.

Zbog zahtjevnih protokola u pandemiji koronavirusa i mogućoj opasnosti od širenja zaraze boravak Francuza u hotelu Hills protekao je u maksimalnoj privatnosti i samo su pomenuti članovi osoblja imali pravo neposrednog pristupa nekim od najvećih zvijezda svjetskog nogometa. Jasno, direktan kontakt i prilaženje igračima je bilo strogo zabranjeno.

Od ponedjeljka do srijede navečer Francuzi su unaprijed isplanirali i kontrolisali doslovno svaki korak u glavnom gradu BiH, a brojno tehničko osoblje koje je činilo delegaciju u Sarajevu u svakom trenutku tražilo je način da svoje članove što prije sakrije od očiju javnosti i vrati se u komfornu zonu privatnosti.

Što se tiče hrane i pića, Francuzi su bili vrlo zahtjevni prema domaćinu. Tako su pored kuhara i nutricioniste osigurali asistenta glavnom kuharu koji govori francuski jezik, a između ostalog, tražili su da jela budu bazirana na maslinovom ulju, a ne puteru, dok je u samoj suštini fokus bio na svježoj i nesmrznutoj hrani, halal mesu, svježem voću...

Velika pažnja posvećena je svakom doručku, ručku i večeri, kao i međuobrocima, a osoblje hotela dobilo je detaljne upute za apsolutno sve namirnice koje su pripremali za goste iz Francuske.

Tokom boravka u hotelu svi članovi francuske delegacije također su se maksimalno pridržavali svih epidemioloških mjera, nogometaši su gotovo uvijek bili odvojeni od ostatka tehničkog osoblja, a najviše vremena u hotelu provodili su u svojim sobama i na masažama, čekajući utakmicu nakon koje su kasno u noć napustili Sarajevo.

Za kraj saznajemo kako su Francuzi Sarajevo napustili u noći sa srijede na četvrtak. Većina članova delegacije timskim avionom vratila se u Pariz, a sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu odletjelo je i šest čarter letova, vjerovatno u pravcu Madrida, Barcelone, Manchestera, Londona... Do nekih boljih dana, "au revoir et bonne chance" (doviđenja i sretno).