Različita mišljenja ashaba po pitanju noći Lejletul Kadra

ć

Iznosimo ukratko naistaknutije stavove onih najpoznatijih ashaba do čijih stavova smo došli tokom pripreme naše knjge o Lejletu-l-Kadru.

Zejd b. Erkam :

Taberani u svome djelu El-mu’džem-l-kebir, bilježi od Zejda b. Erkama, r.a., da je rekao: «Nemam ni sumnje niti dileme da je sedamnaesta noć ramazana, noć u kojoj je objavljen Kur’an.»

Ubejj b. Kab


Prenosi se da je Zirr ibn Hubejs rekao: – Išao sam pitati Ubejja ibn Kaba, r.a., (o noći Kadr) pa sam rekao: – Tvoj brat Ibn Mesud kaže da onaj ko cijelu godinu provede u ibadetu pogodit će Noć Kadr! – Allah mu se smilovao! – reče on – Znao je on, svakako, da je ona u ramazanu, da je u zadnjoj trećini, tačnije dvadeset i sedmu noć ramazana i da drugačije ne može biti, ali nije htio da se Ijudi ograniče samo na nju (u svom ibadetu)!

Ebu Bekr

Tirmizi, svojim lancem prenosilaca, bilježi: Spomenuta je kod Ebu Bekreta, noć Lejletul-kadr, pa je kazao: Ja je neću tražiti na osnovu onoga što sam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, osim u posljednjih deset dana (ramazana), jer sam ga čuo kada veli: Tražite je u dvadeset i prvoj, ili dvadeset i trecoj, ili dvadeset i petoj, ili dvadeset i sedmoj, ili u posljednjoj noći (ramazana). On veli: Ebu Bekre bi prvih dvadeset dana ramazana klanjao isto kao i svakog dana tokom godine, a kada bi nastupilo posljednjih deset dana, pojačao bi ibadet. Ebu Isa kaže: Ovaj hadis je hasenun-sahihun.

Abdullah b. Unejs

Abdullah b. Unejs je govorio da je to 23. noć.
Taberani bilježi od Abdullaha ibn Unejsa, radijellahu anhu, da je pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o Lejletu-l-Kadru pa mu je rekao: «O Allahov Poslaniče, ja imam posjed u kojemu provodim vrijeme, i tamo klanjam, hvala Allahu, pa mi reci kada je Lejletu-l-Kadr da dođem u ovaj mesdžid. Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dođi u 23. noći.”

Njegov sin je upitan:- Kako je onda postupao tvoj otac? (nakon što mu je to Poslanik, salallahu alejhi ve sellem saopćio) On reče:-On bi dolazio u mesdžid kada bi klanjao ikindiju i ne bi izlazio ni zbog čega sve dok ne bi klanjao sabah. Nakon sabaha bi uzeo svoju jahalicu ispred mesdžida i išao bi ponovo u svoju njivu.»

Piše: Zehrudin ef. Junuzović, imam džemata Firdeus Offenbach a.M