22 mil. pregleda: Mama otkrila što se događa kada djeca provode vrijeme ispred ekrana

.
Meems Gillette, majka dvoje djece, postala je viralna nakon što je otkrila stvarne učinke ekrana na djecu, a mnogi roditelji priznali su da je razumiju. Dijeleći svoja razmišljanja na Instagramu, Gillette se našalila da "ako djeca provode previše vremena ispred ekrana, mame imaju puno više slobodnog vremena za obavljanje kućanskih poslova".

 

Nakon što je njezina snimka djece koja sjede ispred televizora postala viralna s 22.6 milijuna pregleda, Gillette je za Newsweek izjavila da samo dijeli stvarnost i pokušava normalizirati majčinstvo.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

"Definitivno postoji stigma oko vremena pred ekranima. Ljudi kažu da odgajamo iPad djecu. Sjećam se koliko mi je bilo teško kada je moje prvo dijete bilo mala beba. Bila sam pod pritiskom istraživanja o štetnosti ekrana i jednostavno sam preživljavala dane. Krivnja je iscrpljujuća, ali biti mama je najteži posao na svijetu i moramo normalizirati stvari koje nam mogu pomoći da obavimo zadatke ili da predahnemo", pojasnila je.

Iako oko ekrana nije stroga kao prije, i dalje ima pravila koja njezina djeca, stara pet i osam godina, moraju slijediti. Preko tjedna obično ne gledaju televiziju jer su zauzeti školom i aktivnostima, no vikendom je opuštenije i mogu pogledati film ili dva. Također, majka ih potiče da se igraju koristeći aplikacije za učenje koje pomažu njihovom razvoju.

Što preporučuje struka?

Američka pedijatrijska akademija (AAP) potiče roditelje da ograniče djetetovo vrijeme provedeno pred ekranom te da ga eliminiraju za djecu mlađu od 18 mjeseci. Djeca u dobi od 2 do 5 godina ne bi trebala biti više od jednog sata dnevno pred ekranom. U dobi od pet godina teže je ograničiti ekrane, ali roditeljima se savjetuje da pripaze da oni ne ometaju razvoj, san, tjelovježbu ili društvene interakcije.

Screenshot: Instagram