Antibiotici mogu uzrokovati probavne tegobe koje se javljaju kod čak 30 posto djece: Evo zašto treba posegnuti za probioticima

c

Roditelji djece vrtićke i školske dobi najbolje znaju koliko su kod njihovih mališana u ovo doba godine česte bolesti, a samim time i koliko često je neizbježan odlazak liječniku te u slučaju bakterijske infekcije uzimanje odgovarajuće terapije, koja kod svojih težih oblika uključuje antibiotike.

Važno je naglasiti kako antibiotici ne pomažu kod “obične” prehlade i gripe, bolesti usta, ruku i nogu, pete bolesti i krupa.

Iako su ponekad neizbježni, osim što ubijaju uzročnike bolesti, odnosno takozvane “loše bakterije”, uništavaju i one druge, “dobre bakterije” koje doprinose pravilnom funkcioniranju našeg organizma. Nestajanjem “dobrih bakterija” dolazi i do promjene sastava crijevne mikrobiote koja izravno utječe na imunitet, posebno kod najmlađih, što dovodi do raznih nuspojava na koje treba obratiti pozornost. Jedna od najčešćih je proljev.

Kada se javlja?
Proljev povezan s uzimanjem antibiotika javlja se kada antibiotici poremete prirodnu ravnotežu “dobrih” i “loših” bakterija u probavnom sustavu, odnosno kada dođe do povećanja broja štetnih bakterija, što uzrokuje grčeve, bolove u trbuhu i rijetku stolicu, a javlja se kod čak 30% djece, piše Ordinacija.hr.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju
Proljev uzrokovan antibiotskom terapijom obično počinje 5 do 10 dana nakon početka uzimanja terapije, ali ponekad se ovi simptomi mogu pojaviti i nekoliko dana pa čak i tjedana nakon prestanka uzimanja terapije. Simptomi su najčešće blaži, a teži simptomi, koji zahtijevaju liječničku intervenciju, mogu zahtijevati i prestanak uzimanja terapije. Kako bi se vaši mališani što lakše nosili s probavim problemima, obratite pozornost na ovih nekoliko stvari:

Dovoljan unos tekućine – izbjegavajte sokove s obzirom na to da mogu pogoršati stanje.
Konzumiranje lagane, lako probavljive i nezačinjene hrane – preporučuje se banana, jabuka, kuhana riža.
Više manjih obroka dnevno
Odaberite pravi probiotik

Važnost probiotika
Probiotici se nalaze u dodacima prehrani ili jogurtima i sadrže potencijalno korisne bakterije ili kvasce. Probiotici mogu vratiti prirodnu ravnotežu bakterija u probavnom traktu.

Međutim, probiotici za djecu razlikuju se od onih za odrasle jer sadrže manju koncentraciju probiotika koji su različitih sojeva te se najčešće daju jednom dnevno u nekom od oblika koji će im biti lakše probavljiv i privlačniji, poput tekućine ili bombona.

Probiotici se obično uzimaju dva sata prije ili nakon uzimanja antibiotika te ih je poželjno uzimati tokom i nakon terapije kako bi se ojačao organizam, ali i probavni sustav vratio u ravnotežu, što su dokazala i brojna ispitivanja. Čak 70% našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima, a uravnotežena crijevna mikroflora štiti cjelokupni organizam pa je važno od najranije dobi posvetiti brigu zdravlju probave.