Čajevi za čišćenje limfe: Pomažu kod uklanjanja toksina iz tijela, a evo koji su najučinkovitiji

a

Limfna drenaža prirodni je proces koji pomaže u uklanjanju otpada i toksina iz tijela. Iako postoje razne metode za poticanje limfne drenaže i ublažavanje neugodnih oteklina uzrokovanih nakupljanjem limfne tekućine, jedna od najugodnijih metoda je ispijanje tople šalice posebnih biljnih čajeva za čišćenje limfe.

Čajevi za čišćenje limfe preporučuju se kod tromosti limfnog sistema i limfne kongestije koja uzrokuje niz problema, poput edema, usporenog metabolizma, smanjenog imuniteta, kožnih upala, celulita ili natečenosti limfnih čvorova.

Limfni sistem je važan za naše cjelokupno zdravlje, ali često se zanemaruje zbog usmjeravanja pažnje na druge tjelesne sisteme, poput probavnog ili kardiovaskularnog sistema, kože, jetre, mozga itd.

Limfni sistem je glavni dio tjelesnog imunološkog sistema, a sastoji se od mreže organa, limfnih čvorova, limfnih kanala i limfnih žila, koje stvaraju i pokreću limfu iz tkiva u krvotok.

Njegova glavna uloga je uklanjanje prekomjernih toksina i drugih oblika tjelesnog otpada koji ugrožavaju naše vitalne organe.

Limfni čvorovi su meke, male, okruglaste ili ovalne strukture koje se nalaze pojedinačno ili u grupama u različitim dijelovima tijela, a najlakše se mogu opipati na vratu, u pazusima i preponama. Limfne žile slične su krvnim žilama, ali umjesto krvi nose tekućinu poznatu kao limfa.

Glavna odgovornost limfe je prenošenje zaštitnih imunoloških ćelija, kao što su limfociti i fagociti, do područja u tijelu koja su pod vanjskim napadom. Usto, limfa uzima štetni otpad iz ćelija i prenosi ga u limfne čvorove koji ih filtriraju i uništavaju – proces poznat kao limfna drenaža.

Ako naš limfni sistem ne funkcionira i ne protiče ispravno, može uzrokovati razne probleme. Ustajala, usporena limfa može dovesti do nakupljanja toksina.

Limfna mreža iznimno je važna za zdravlje kože, budući da nakupljanje toksina može biti temeljni uzrok erupcija i upala na koži i mnogih drugih zdravstvenih problema, poput hematoloških i imunoloških bolesti.

Biljke koje se koriste kao čaj za čišćenje limfe potiču limfnu drenažu i time pomažu nesmetanom protoku limfe.

Čajevi za čišćenje limfe
Za podršku zdravom protoku limfe ključna je kombinacija tjelovježbe, masaže, suhog četkanja i drugih zdravih navika.

Dehidracija je čest uzrok zagušenja limfe, koja postaje gušća i manje pokretna, ali dobro teče kada je tijelo hidratizirano.

Priprema tople šolje biljnog čaja jednostavna je i brza metoda koja nam osigurava dovoljan unos tekućine, dok istovremeno snažno podržava zdravlje limfnog sistema.

Crvena djetelina
Crvena djetelina (Trifolium pratense) je detoksikacijska biljka koja je u biljnoj medicini poznata kao pročišćivač krvi i čistač limfe. Svojim diuretičkim svojstvima posebno snažno djeluje na limfni sistem, poboljšavajući protok i drenažu.

Uklanja neželjene toksine (mrtvo tkivo, upalne molekule) iz krvi putem limfne stimulacije i razbija gustu krv, čime pomaže tekućinama da se učinkovito kreću kroz tijelo.

Zahvaljujući tome, crvena djetelina učinkovito čisti jetru i sluz iz pluća te poboljšava hronična stanja kože poput akni, ekcema i psorijaze.

Nježno stimulira žlijezde slinovnice i odličan je lijek za pojedinačne natečene limfne čvorove. Crvenu djetelinu možete koristiti samu ili u mješavini biljnog detoksikacijskog čaja.

Korijen čička
Korijen čička (Arctium lappa) još je jedna moćna biljka za čišćenje limfe, koja je u biljnoj tradiciji poznata kao detoksikacijska biljka.

Čisti i pomlađuje tijelo zahvaljujući ljekovitim svojstvima kojima pročišćava krv, potiče cirkulaciju i pospješuje protok limfe. Vrlo je koristan kod bolnih oticanja i zadržavanja vode jer ima diuretske osobine kojima potiče mokrenje.

S obzirom na to da čisti toksine i pomaže u smirivanju upale, odličan je lijek kod kožnih problema. Uz ublažavanje limfne kongestije i oporavak limfnog sustava, korijen čička također pomaže u detoksikaciji jetre.

Za pripremu čaja kuhajte osušeni korijen u vodi ili ga kombinirajte s drugim biljkama.

Ljepljiva broćika
Ljepljiva broćika (Galium aparine) je ljekovita biljka koja se često koristi u proljetnim kurama čišćenja organizma i kao limfni tonik.

Pospješuje limfnu drenažu, potiče zdravlje i oporavak limfnog sustava, omogućuje detoksikaciju tijela i nježno prirodno čišćenje od toksina. Razbija limfnu kongestiju (povećane limfne čvorove), posebno u preponima.

Ima diuretička i protuupalna svojstva te se često koristi za liječenje kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze, kao i infekcija mokraćnog sustava.

Jedite svježe listove broćike u proljeće ili koristite osušene listove za pripremu čaja.

Neven
Neven (Calendula officinalis) je moćan čistač limfe i jedna od najboljih detoksikacijskih biljaka za limfnu drenažu. Potpomaže kretanje limfe, što omogućuje bolju detoksikaciju iz ćelija te podržava cjelokupno imunološko zdravlje.

Za mnoge travare neven je najbolji izbor za natečene limfne žlijezde i dekongestiju limfne mreže. Održava zdrav protok limfne tekućine. Na taj način omogućava tkivu i stanicama dosljednu opskrbu imunološkim sastojcima, čime ublažava otekline i bolove.

Ujedno sprječava bilo kakvo širenje infekcije, dok istovremeno čuva zdravlje kože. Također se preporučuje za zadržavanje vode ili kod drugih stanja zagušenja.

Cvjetove nevena koristite same ili u kombinaciji s drugim biljkama poput crvene djeteline i čička.

Crveni korijen
Crveni korijen (Ceanothus americanus) je izvanredan limfni tonik. Idealan je za rješavanje hroničnih limfnih tegoba i smatra se jednom od najboljih biljaka za limfnu drenažu.

Prema naučnim istraživanjima biljka je posebno korisna za normalno funkcioniranje limfnog sistema, smanjenje natečenih limfnih čvorova, smanjenje limfne kongestije i ublažavanje stagnacije u tjelesnim tekućinama.

Crveni korijen pomiješan s čičkom, listom ljubičice, echinaceom ili crvenom djetelinom koristi se za čišćenje limfnog sustava i detoksikaciju organizma.

Kanadska žutika
Kanadska žutika (Hydrastis canadensis) ima protuupalna i antimikrobna svojstva koja su važna za zdravlje limfnog sistema. Iako se prvenstveno koristi kao protuupalni lijek za zaštitu tijela i kože od infekcija, kanadska žutika također potiče proces čišćenja limfnog sistema.

Sadrži gorke spojeve koji stimuliraju i čiste probavni trakt te pospješuju cirkulaciju limfe. Pomaže u ublažavanju upale i začepljenja limfnih čvorova i žila te podržava zdravlje imunološkog sistema.

Ova je biljka vrlo gorka i obično se koristi u malim količinama kao ekstrakt ili kao dodatak u biljnim formulama.

Ostali čajevi
Čajevi za čišćenje limfe za koje naučnici smatraju da su posebno korisni za normalno funkcioniranje limfnog sistema i poticanje limfne drenaže su također i kopriva, zeleni čaj, đumbir, echinacea, maslačak, astragalus i vražja kandža.

Prije korištenja bilo kojeg čaja kroz duži vremenski period posavjetujte se sa svojim ljekarom.
Određene biljke mogu biti kontraindicirane tokom trudnoće ili dojenja ili kod određenih zdravstvenih problema, a neke mogu djelovati na određene lijekove.