Evo šta se tačno događa kada dijete ostavite u pregrijanom automobilu

.
TRAGEDIJA koja se u utorak dogodila u Kninu mnoge je šokirala. U zaključanom autu u Kninu umro je petogodišnji dječak. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je na parkiralištu u Jovićevoj ulici.

Mnogi ljudi s nevjericom reagiraju na pojam roditelja koji svoje dijete može ostaviti u vrućem automobilu. Kako piše portal Omni Calculator, mnogi su eksperimenti pokazali da čak i na malo hladniji ljetni dan temperature unutar zatvorenog vozila mogu premašiti 52 stupnja Celzijusa. 

 

Djeca su nevjerojatno osjetljiva na vrućinu i zato mjere poput parkiranja u hladu i ostavljanja otvorenog prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi.

 

Unutar 60 minuta provedenih u automobilu tjelesna temperatura može doseći 38 stupnjeva, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Djetetu postaje vrlo nelagodno.

 

Nakon 90 minuta tjelesna temperatura može narasti na 39 stupnjeva, zbog čega se dijete počinje znojiti, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Djeca koja boluju od epilepsije mogu se početi grčiti.

 

Nakon 150 minuta uz tjelesnu temperaturu od 40 stupnjeva javlja se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

 

Do 65 minuta provedenih u vozilu dijete se počinje obilno znojiti i ima povećan broj otkucaja srca. Nakon 95 minuta tjelesna mu temperatura može narasti na 40 stupnjeva. Dolazi do nesvjestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

 

Nakon 170 minuta temperatura tijela iznosi 41 stupanj Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirij. U tom je stanju potrebna i hitna medicinska pomoć.

 

Ostavite li dijete u automobilu kada je vani oblačno, a temperatura zraka iznosi 24 stupnja Celzijusa, u roku od 40 minuta dijete će biti znojno, žedno i izloženo riziku od hipertermije. U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta. 

 

Portal Omni Calculator još navodi da zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste. Ostavljanje djelomično otvorenih prozora može smanjiti temperaturu u automobilu, no imajte na umu da to ne znači da je sigurno ostaviti dijete u parkiranom vozilu.

Izvor: