Izbjegavajte ovu vrstu pohvala kako bi vaša djeca bila zrelija, kaže stručnjakinja

.
Želite li da vaša djeca odrastu u samouvjerene i uspješne odrasle osobe? Pazite kako ih hvalite, kaže Jennifer Breheny Wallace, novinarka s Harvarda koja istražuje toksično roditeljstvo.

 

"Umjesto da ističete njihova postignuća, poput dobrih ocjena, usredotočite se na specifične karakterne osobine koje im pomažu da uspiju. Primjećivanje snaga drugih i njihovo priznavanje čini da se ljudi oko nas osjećaju kao da su važni", piše ona u svojoj knjizi Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic - and What We Can Do About It.

Wallace je za svoju knjigu intervjuirala dječje psihologe i više od 6000 roditelja diljem SAD-a. Shvatila je da isticanje iskrenosti, kreativnosti i drugih pozitivnih osobina djece često pomaže njihovom emocionalno zdravom rastu.

Neke pohvale povećavaju pritisak

Prema psiholozima, hvaljenje djece za određena postignuća može učiniti više štete nego koristi.

"Naglasak na dobrim ocjenama ili pobjedi na natjecanju povećava pritisak i stres koji djeca osjećaju. To nije održivo. Pohvala poput 'to očekujem od tebe' može stvoriti dodatni pritisak", pojašnjava Wallace.

Djeca koja dobre ocjene vide kao rezultat truda i jakih strana karaktera, a ne same sposobnosti, imaju tendenciju biti uspješnija u budućnosti, pokazuju istraživanja.

"Slično tome, djeca cijene kad ih roditelji pohvale zbog toga što jesu, a ne samo zbog njihovih postignuća", kaže Wallace. Poručuje da "umjesto da hvalimo djecu, trebamo im dati do znanja da ih vidimo onakvima kakvi jesu i da poznajemo njihove snage".