Jedenje ove vrste orašastih plodova može vam pomoći da smršavite

*

Orašaste plodove preporučljivo je jesti iz više razloga, vrlo su zdravi i odlična su alternativa za grickanje u odnosu na neke nezdravije opcije.
Dijetetičarke Bianca Tamburello i Samantha MacCleod otkrile su da jedenje jedne vrste orašastih plodova čak može pomoći s mršavljenjem.

Bianca Tamburello ističe da su orašasti plodovi odlična hrana za mršavljenje jer su prepuni zdravih masnoća koje potiču sitost te proteina i vlakana. Bogati su hranjivim tvarima i sadrže dosta kalorija, ali to nije razlog da ih izbjegavate, samo vodite računa o količini dnevnih porcija.

Kao najbolju vrstu orašastih plodova koje možete jesti za mršavljenje, dijetetičarke su izdvojile bademe.

Visok udio vlakana

"Vlakna su važan nutrijent u većini dijeta. Ako pokušavate smršavjeti, vlakna mogu biti važna jer pomažu da dulje ostanete siti i zadovoljni", tvrdi dijetetičarka Samantha MacCleod. Hrana bogata vlaknima može utjecati na poboljšanje metabolizma, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 te utjecati na bolju probavnu funkciju.

Obiluju protuupalnim svojstvima

Bademi su bogati protuupalnim biljnim spojevima koji se nazivaju flavonoidi, polifenoli i proantocijanidini. Namirnice s protuupalnim djelovanjem, poput badema, pomažu u mršavljenju budući da dokazi pokazuju kako prekomjerna težina može dovesti do kronične upale ili biti uzrokovana njome, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutr iz 2020. godine.

MacCleod ističe da vlakna u orašastim plodovima mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što utječe i pomaže na smanjenje upala u tijelu.

Puni su proteina

Tijelo neprestano obnavlja i održava kosti, mišiće, stanice i tkiva, a za sve to potrebni su proteini. Tamburello ističe da je pretjerano ograničavanje u jedenju hrane uobičajena pogreška pri mršavljenju te može dovesti do toga da kasnije pojedete previše. Zato je preporučljivo jesti hranu bogatu proteinima koja će usporiti probavu i učiniti nas sitima.