Naučnici otkrili koje je najbolje vrijeme za večeru kako biste sagorjeli najviše kalorija

c

Vrijeme obroka može utjecati na to kako naše tijelo skladišti masnoću, sagorijeva kalorije i osjeća se sitim.

Jedno istraživanje sugerira da prehrana tokom dana može direktno utjecati na našu biološku regulaciju težine na tri ključna načina - kroz broj kalorija koje sagorijevamo, nivoa gladi i i kako tijelo skladišti mast.

Ovo je dragocjeno otkriće kako se rizik od pretilosti može smanjiti na relativno jednostavan način – uzimanjem obroka nekoliko sati ranije, prenosi Novi list.

Frank Scheer, iz bolnice Brigham and Women u Bostonu, izjavio je sljedeće:

“Željeli smo testirati mehanizme koji bi mogli objasniti zašto kasno jedenje povećava rizik od pretilosti.

Prethodna istraživanja su pokazala da je kasno jedenje povezano s povećanim rizikom od pretilosti, povećanjem tjelesne masnoće i smanjenim uspjehom u mršavljenju. Htjeli smo shvatiti zašto.”

U istraživanju je učestvovalo 16 osoba s indeksom tjelesne mase (BMI) u rasponu prekomjerne težine ili pretilosti.

Svaki je volonter prošao kroz dva različita šestodnevna eksperimenta, s strogo kontroliranim spavanjem i prehranom.

U jednom eksperimentu učesnici su se pridržavali strogog rasporeda od tri obroka dnevno u normalno vrijeme - doručak u 9 sati, ručak u 13 sati i večera oko 18 sati.

U drugom su tri obroka pomaknuta prvi na oko 13 sati, a zadnji na oko 21 sat. Kroz uzorke krvi, pitanja i druga mjerenja, tim je mogao napraviti niz zapažanja.

Kad su sudionici jeli kasnije, razine hormona leptina – koji nam govori kada smo siti – bile su niže, pa su se sudionici možda osjećali gladnijima.

Uz to, kalorije su se sagorijevale sporije.

Testovi su također pokazali da ekspresija gena masnog tkiva, koja utječe na to kako tijelo pohranjuje mast, povećava proces adipogeneze koji izgrađuje masno tkivo i smanjuje proces lipolize koji razgrađuje mast.

Ono što ovo istraživanje pokazuje je da konzumiranje hrane u određeno doba dana može utjecati na to kako naša tijela balansiraju energiju i naš rizik od pretilosti.

Mnogima je to mnogo lakše provesti nego slijediti dosljednu dijetu ili režim vježbanja.