Nebinarni Nemo traži promjene: "U Švicarskoj ne postoji treći spol i mislim da je to u potpunosti neprihvatljivo"

H

Nemo Metler (Mettler) s pjesmom "The Code" donio je Švicarskoj pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu, postavši tako prva nebinarna osoba koja je trijumfirala na ovom prestižnom natjecanju.

 Pjevač sada ima novi cilj - želi švicarske vlasti uvjeriti kako moraju dopustiti nebinarne oznake na službenim dokumentima, piše "The Guardian".
 

 -U Švicarskoj ne postoji treći spol i mislim da je to u potpunosti neprihvatljivo. To moramo promijeniti -  izjavio je Nemo. 

Novinari su ga ranije upitali kome bi se prvom obratio nakon pobjede, na što je on odgovorio da bi se prvo obratio Beatu Jansu, švicarskom ministru pravosuđa.

- Moramo biti zastupljeni i u politici. Zaista je važno da se ljudi osjećaju prihvaćenima -  rekao je, dodavši da se nada da će uspjeti dogovoriti sastanak na kojem će s ministrom razgovarati o pravima nebinarnih osoba.

U srijedu je Jansov glasnogovornik rekao da je ministar odgovorio Nemi u tekstualnoj poruci i da je izrazio spremnost za susret. 

Inače, prije otprilike 18 mjeseci švicarska je vlada odbacila prijedloge za uvođenje trećeg spola u službenu evidenciju, odnosno dokumente, tvrdeći da je rodna binarnost i dalje "snažno usidrena" u švicarskom društvu.