Oliebollen - nizozemske fritule koje morate probati, imamo recept

.

OLIEBOLLEN je vrsta tradicionalnih nizozemskih i belgijskih uštipaka, sličnih fritulama, a često se nazivaju i pretečom krafni. Naziv oliebollen se doslovno prevodi kao kuglice od ulja ili uljne kuglice, a riječ je o tijestu koje se priprema od brašna, jaja, kvasca, mlijeka i praška za pecivo, te zatim prži u dubokom ulju.

Baš kao i fritule, ove se ukusne pržene kuglice tradicionalno posipaju šećerom u prahu, a neke varijante se pune grožđicama ili kandiranim voćem koje se umiješa u tijesto prije prženja. Zimi se ove masne grickalice mogu kupiti na uličnim štandovima diljem Nizozemske i Belgije te su posebno popularne u božićno i novogodišnje vrijeme.

Zašto se oliebollen i fritule jedu tijekom zimskih blagdana?

Postoji nekoliko teorija o tome zašto se oliebollen jedu oko Božića i na Staru godinu, a jedna od njih kaže kako ova praksa potječe iz srednjeg vijeka. U mnogim je krajevima bilo uobičajeno postiti između Martinja i Božića, a nakon što bi ovaj period posta završio, uslijedilo bi slavlje.

Razne vrste pogača i uštipaka su bile važan dio ovog slavlja jer su bile izdašne i zasitne, a samim time i savršene za zimsko razdoblje, pogotovo nakon dugog posta.

U vremenu između Božića, Nove godine i Sveta tri kralja postojao je i kasnosrednjovjekovni običaj da siromasi i skitnice idu od vrata do vrata proseći nešto za jelo u zamjenu za novogodišnju želju ili pjesmu. Ovakvi uštipci su vjerojatno bili dio te tradicije jer su bili jeftini za izradu, a opet ukusni i zadovoljavajući.

Priprema nam je vrlo poznata

Trebat će vam dvije žlice za oblikovanje i rukovanje tijestom, kao i šupljikava žlica za uklanjanje oliebollena iz vrućeg ulja. Oliebollen se mogu napraviti s grožđicama, ribizlom, pa čak i komadićima nasjeckane jabuke, ali jedini obavezni dodatak je posip od šećera u prahu. 

Oliebollen - recept

Izvor: