Ova vježba je genijalna za krvni pritisak

c

Visok krvni pritisak se često smatra tihim ubicom, jer simptomi nisu opominjući i alarmantni.

Normalan krvni pritisak je na ili ispod 120/80 -prehipertenzija je sve do 139/89, a viši od toga i smatra se da imate neki oblik visokog krvnog pritiska.

Ako otkrijete da vam krvni pritisak raste, ljekar će vjerovatno predložiti da pažljivo pogledate nivoe natrijuma u vašoj ishrani, preispitate težinu i povećate vježbanje. I jedno i drugo vas može izvući iz prehipertenzije. Ali da li su sve vježbe jednake i imaju isti efekat? Koje vježbe su najbolje?

Da biste pritisak oborili potrebne su umirujuće vježbe, a Tai Či, kineska borilačka vještina se pokazala kao pravi saveznik zdravlja. Ona kombinuje disanje sa sporim, metodičnim pokretom i ravnotežom. Studija je dodijelila 342 osobe sa prehipertenzivnim očitanjima krvnog pritiska na godinu dana tradicionalnog kardio treninga ili godinu dana Tai Čija. Svaka grupa je radila četiri satna treninga nedjeljno i kontrolisala krvni pritisak na šest mjeseci i godinu dana.

Krajem godine obje grupe su imale niži krvni pritisak, ali je sistolni broj Tai Či grupe opao znatno više od aerobne grupe. Međutim, nije trebalo toliko dugo da se primijeti razlika - brojke na šestomjesečnoj kontroli krvnog pritiska pokazale su slična smanjenja. Poslije godine, više od 21 odsto Tai Či grupe je imalo normalna očitavanja krvnog pritiska u odnosu na 15 odsto grupe koja je vježbala aerobne vježbe. Takođe, manje ljudi je prešlo u opseg visokog krvnog pritiska u grupi Tai Či, nego u grupi sa aerobnim vježbama, prenosi "Politikin magazin