Ovo su najmanje i najranije rođene bebe koje su preživjele unatoč lošim izgledima

.
MEĐUNARODNI dan svjesnosti o prijevremenom rođenju tradicionalno se održava svake godine 17. studenog. Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće čija je stopa smrtnosti pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

MEĐUNARODNI dan svjesnosti o prijevremenom rođenju tradicionalno se održava svake godine 17. studenog. Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće čija je stopa smrtnosti pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Nekome tko nikada nije vidio prerano rođenu bebu teško je opisati koliko ta sitna čuda mogu biti mala. Prosječna beba rođena u periodu od 22. do 24. tjedna trudnoće, što se smatra najranijom dobi s mogućnosti preživljavanja za nedonoščad, teži malo više od pola kilograma pri rođenju. Najmanje preživjelo nedonošče ikad prilikom rođenja težilo je samo oko polovice toga, odnosno oko 250 grama.

Otprilike 15 milijuna beba rođeno je prerano, prema analizi iz 2012. objavljenoj u časopisu Lancet. No razlika u postotku djece koja prežive unatoč činjenici da su prerano rođena sve je veća između bogatih i siromašnih zemalja. Tako je recimo u Sjedinjenim Državama postignut nevjerojatan napredak u neonatalnoj intenzivnoj njezi koji je omogućio i preživljavanje i onih najmanjih i najranije rođenih beba.

2007. godine je istraživanje objavljeno u Journal of Medical Ethics otkrilo da bebe rođene između 24. i 25. tjedna trudnoće imaju od 26% do 44% šanse za preživljavanje. Da bi ove bebe preživjele, potreban im je pristup mnogim medicinskim izvorima. Ta su djeca suočena i s velikim rizikom od kasnijih poteškoća u razvoju. Također imaju povećan rizik od cerebralne paralize, oštećenja vida i sluha.

Ko su najmanje bebe koje su uspjele preživjeti?

Rumaisa Rahman

Rođene 19. rujna 2004., Rumaisa Rahman i njezina sestra blizanka Hiba rođene su u 25. tjednu trudnoće, otprilike 15 tjedana prije termina. Pri rođenju je Rumaisa težila samo 244 grama te je bila otprilike težine malog mobitela. Bila je dugačka 21 centimetar. Njezina sestra blizanka Hiba bila je više nego dvostruko veća od nje - teška 566 grama i dugačka 30 centimetara.

Rumaisa i njezina sestra rođene su ranije jer je njihova majka patila od teške preeklampsije, što može dovesti do toga da su bebe manje od prosjeka za njihovu gestacijsku dob. Rumaisa je imala lasersku operaciju oka zbog retinopatije nedonoščadi (ROP) i nosi naočale. Iako je manja od ostale djece u njezinoj dobi, ne pokazuje druge dugoročne posljedice preranog rođenja.

Melinda Star Guido

U vrijeme svog rođenja, 30. kolovoza 2011., Melinda Star Guido bila je druga najmanja beba u SAD-u i treća najmanja beba na svijetu koja je preživjela dovoljno dugo da napusti bolnicu. Melinda je rođena u 24. tjednu trudnoće jer joj se mama razvila visoki krvni tlak tijekom trudnoće. Pri rođenju je težila 270 grama.

Kod kuće je primala kisik u svrhu liječenja bronhopulmonalne displazije (BPD) i morala je na operaciju kako bi joj sanirali otvoreni ductus arteriosus te je podvrgnuta laserskoj operaciji oka za ROP. Nije zabilježeno krvarenje na mozgu što je izvrstan znak za njezinu budućnost. Nakon više od 16 tjedana u bolnici, Melinda se napokon vratila kući te je tada bila teška 2 kilograma.

"Tom Thumb"

Možda najmanji preživjeli dječak na svijetu je njemačka beba pod nazivom "Tom Palčić", jer su njegovi roditelji odlučiti tajiti njegov identitet. "Tom" je rođen u lipnju 2009. u 25. tjednu trudnoće. Težio je 275 grama.

Madeline Mann

Madeline Mann rođena 1989. godine je rođena u 26. tjednu trudnoće. Danas je četvrto najmanje preživjelo nedonošče na svijetu. Iako je pri rođenju težila samo 280 grama, što je u to vrijeme bio svjetski rekord, Madeline je postala zdrava mlada žena koja je završila fakultet. Madeline je niskog rasta, nosi naočale i ima astmu, ali nema drugih dugoročnih posljedica preranog poroda.

Kenna Moore

Kenna Moore bila je manja od limenke gaziranog pića kad se rodila 9. siječnja 2012. s 270 grama. Rođena je u 24. tjednu trudnoće u Charlotteu u državi North Carolina, nakon što je njezina majka patila od visokog krvnog tlaka i preeklampsije. Nakon 183 dana u bolnici, Kenna je otišla kući i sada je zdrava djevojčica.

Bebe koje su rođene u najranijim tjednima trudnoće

Sve ove ranije navedene bebe su imale izvanredne ishode i nisu pokazivale velike zastoje u razvoju. No važno je napomenuti da su se te bebe, iako su bile vrlo male, rodile u 24. tjednu trudnoće ili kasnije. U tako ranoj dobi svaki je dan proveden u maternici vrlo vrijedan i pomogao je tim bebama da prežive.

Naime, medicinska se znanost stalno poboljšava, ali djeca rođena u 24. tjednu ili ranije izložena su riziku od niza dugoročnih posljedica. Iako ta djeca imaju manje šanse za preživljavanje, čuda su uvijek moguća. To dokazuju i djeca koja su preživjela unatoč činjenici da su rođena u 21. tjednu trudnoće ili ranije, baš poput ova dva slučaja:

James Elgin Gill

James Elgin Gill rođen je u Ottawi u državi Ontario, 20. svibnja 1987., otprilike 128 dana ranije, odnosno u 21. tjednu trudnoće. Postavio je rekord i iako je rođen toliko rano da se očekivalo da će umrijeti pri rođenju ili će - ako preživi - imati višestruke i teške hendikepe, James je pobijedio sva predviđanja te je odrastao u zdravu odraslu osobu.

Amillia Taylor

Amillia Taylor, rođena u Miamiju, rođena je nešto prije punih 22 tjedna trudnoće, u listopadu 2006. Budući da je Amillia začeta in vitro oplodnjom (IVF), njezina se gestacijska dob zapravo može točno odrediti. Iako je prilikom otpusta iz bolnice primala kisik, danas je potpuno zdrava.

Izvor: