Ovu biljku trebate držati u spavaćoj sobi: Zaustavlja hrkanje

a

Jedna od biljaka koja ne zahtjeva veliku brigu je Bromelija. Riječ je o biljki koja potječe iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra. Namijenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svjetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 stepeni.

Mladi listovi
Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svjetlost.

Razmnožavaju se iz sjemena i mladica, dok neke vrste mogu i dijeljenjem. Također, mogu se odvajati i mladi listovi prije cvjetanja, a zatim oživljavati. Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene poslije prve i jedine cvatnje. Ali, lako se razmnožavaju izdancima. Izdanak trebate posaditi u mješavinu treseta, pijeska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje bar jedan centimetar.

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalijevanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je Bromelija stavite u tanjurić od šljunka koji je djelomično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Različite hemikalije
Vodite računa da korijenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi truliti.

Ova biljka ima i svoja ljekovita svojstva. Pokazala se jako učinkovita u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava zrak u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka učinkovita u uklanjanju šest različitih hemikalija iz zraka, među kojima su aceton i benzin.